Хронікерс

Гарячі українські новини


    Warning: Undefined variable $pinterest in /home/u500798741/domains/hronikers.com/public_html/wp-content/themes/royal-news-magazine/header.php on line 155

У Києві реставрують і готують до відкриття 100-річний вітряк: Записали ASMR-звуки реставрації (ВІДЕО)

Реставрація експонату музею просто неба отримала унікальну аудіодоріжку

У Національному музеї архітектури та побуту триває реставрація старовинного вітряка з Херсонщини, яка відбувається за підтримки БФ «МХП-Громаді», передає Хронікерс.

Цей вітряк привезли до Києва 1973 році, а раніше він стояв в селі Олександрівка, яке було під окупацією та де тривають виснажливі бої. Млину понад 100 років. Орієнтовно був зведений у кінці ХІХ – на початку ХХ століття.

За останні 50 років реставрація вітряка не проводилася. Відтак, суттєво пошкодилися стіни з каменю-вапняку, покрівля, двері. Крила практично не збереглися. У 2023 році за підтримки Благодійного фонду “МХП-Громаді” розпочалася реставрація цього вітряка. Цей процес команда Фонду вирішила не тільки зафільмувати, але й покласти на музику.

Так з’явилося ASMR-відео зі звуками реставрації вітряка. У його основі – музика бандури, яку написала й виконала Олена Немеш, переможниця низки всеукраїнських музичних конкурсів та випускниця Київської муніципальної академії музики ім. Р. М. Глієра. За саунд-дизайн відповідали Іван та Наталія Короп.

За рік реставраційних робіт вдалося зробити:

–     ґрунтовне дослідження стану об’єкта;

–     розчищення території навколо вітряка та схилу;

–     охоронну стіну;

–     укріплено та гідроізольовано фундамент;

–     згідно з кресленнями виготовлено та встановлено дубові дах і лопаті;

–     відтворено автентичний робочий механізм;

–     облаштовано територію навколо вітряка.

18 травня в Національному музеї архітектури та побуту (Музей просто неба в Пирогові) відбудеться офіційне відкриття вітряка.