Хронікерс

Гарячі українські новини

Нацбанк презентував пам’ятну медаль на честь Миколаєва (ФОТО)

В обіг потраплять медалі з цитатою з Ліни Костенко

Нацбанк з 28 березня випустив пам’ятну медаль на честь Миколаєва. Медаль присвячена відзначенню подвигу та стійкості мешканців міста корабелів, яке стало справжньою фортецею на шляху російських загарбників на півдні України. Про це повідомляє пресслужба НБУ, передає Хронікерс.

На аверсі медалі розміщено: угорі написи – 2023 / УКРАЇНА, унизу – малий Державний Герб України, у центрі, на тлі стилізованої карти міста, рядки з історичного роману Ліни Костенко “Берестечко”: Я ЗНАЮ ГРАМОТУ СВОБОДИ – / ЇЇ ПІДПИСУЮТЬ МЕЧІ! / ЛІНА КОСТЕНКО; стилізовану композицію, яка підкреслює, що Миколаїв – місто суднобудування та морський порт; праворуч – будівля єдиного в країні Миколаївського музею суднобудування; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч).

На реверсі медалі на дзеркальному тлі напис – МИКОЛАЇВ / МІСТО ГЕРОЇВ, що ділить поле медалі надвоє: у верхній частині розміщена дзеркальна композиція, що символізує спротив російському окупанту, попри значні руйнації, у нижній – стилізована панорама міста з його історичними й археологічними пам’ятками.

Фактичний тираж – 40 тис. шт.