Хронікерс

Гарячі українські новини

На Запорізькій АЕС відбулася ротація експертів МАГАТЕ

Ротація групи експертів МАГАТЕ мала відбутися на ЗАЕС ще місяць тому

В четвер, 2 березня, відбулася ротація персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ на окупованій російськими військовими Запорізькій АЕС. Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України, передає Хронікерс.

Проведення цієї ротації було заплановане ще на початку лютого 2023 року. Однак, російські окупанти заблокували ротацію персоналу МАГАТЕ на Запорізькій АЕС.

“19 лютого МЗС України виступило із заявою, у якій вимагало від рф негайного розблокування ротації експертів МАГАТЕ, а також закликало міжнародну спільноту вжити негайних кроків задля розширення санкцій проти “росатома”, афілійованих з нею компаній та інституцій, а також інших ключових чинників атомної енергетики росії. Також у зовнішньополітичному відомстві України наголосили на нагальності повного припинення співробітництва з рф в сфері ядерних технологій, а також обмеження прав і привілеїв Росії в МАГАТЕ”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ротація експертів МАГАТЕ відбулася відповідно до принципів поваги до територіальної цілісності та суверенітету України, на яких наголошується у схваленій 23 лютого 2023 року резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/ES-11/6 “Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеохоплюючого, справедливого та сталого миру в Україні”.

Постійна моніторингова місія МАГАТЕ працює на окупованій Запорізькій АЕС із вересня 2022 року. 

“Головними завданнями постійних моніторингових місій МАГАТЕ на українських АЕС є моніторинг ситуації та документування впливів війни на стан ядерної та радіаційної безпеки, надання технічних консультації українським фахівцям, вивчення пріоритетних потреб на ядерних об’єктах для подальшого надання технічної допомоги”, – зазначили у Держатомрегулюванні.