Хронікерс

Гарячі українські новини


    Warning: Undefined variable $pinterest in /home/u500798741/domains/hronikers.com/public_html/wp-content/themes/royal-news-magazine/header.php on line 155

З початку року до мовного Омбудсмена надійшло понад пів тисячі скарг

Більшість порушень мовного закону зафіксовано у сфері обслуговування споживачів

У І кварталі 2024 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 569 звернень громадян про порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, передає Хронікерс з посиланням на сайт мовного Омбудсмена.

Найбільше звернень (майже 50%) традиційно стосуються порушень у сфері обслуговування споживачів. Із них 145 – відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 82 – порушень безпосередньо під час обслуговування та  46 – подання інформації про товари та послуги недержавною мовою.

“Попри те, що в сфері обслуговування ми досі бачимо найбільшу кількість порушень мовних прав громадян, варто відзначити і позитивну динаміку. Якщо порівняти ці дані із аналогічним періодом минулого року, то в абсолютних цифрах кількість скарг у цій сфері зменшилася більш, ніж удвічі. Скажімо, скарг на відсутність української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв в першому кварталі 2023 року надійшло понад 300, а щодо порушень безпосередньо під час обслуговування – 159”, – зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.