Хронікерс

Гарячі українські новини

У Кремлі задіяли політехнологів, аби внести розкол між Зеленським і Залужним, – The Washington Post

Росіяни провели масштабну спецоперацію у соцмережах для дестабілізації ситуації в Україні

Адміністрація путіна поставила завдання політтехнологам організувати у соцмережах і ЗМІ інформаційну компанію, яка вбили клин між президентом України Володимиром Зеленським і ексголовнокомандуючим ЗСУ Валерієм Залужним, передає Хронікерс з посиланням на The Washington Post.

“Нам потрібно посилити конфлікт між Залужним і Зеленським у руслі «він має намір його звільнити», — написав один кремлівський політтехнолог рік тому після зустрічі високопоставлених російських чиновників і московських політехніків”, – йдеться у внутрішньокремлівських файлах, які потрапили у руки американського видання.

Зазначається, що вказівка ​​Кремля призвела до тисяч публікацій у соціальних мережах і сотень сфабрикованих статей, створених фермами тролів і поширених в Україні та всій Європі, які намагалися використати напруженість між Зеленським і Залужним.

Документи, в яких про це йдеться, були отримані європейською розвідувальною службою та передані The Washington Post, щоб вперше викрити масштаби кремлівської пропаганди, націленої на Зеленського з метою розділити та дестабілізувати українське суспільство — зусилля, які Москва назвала “інформаційно-психологічними операціями”.

Повідомляється, що з початку 2023 року найняті боти залишали понад 1300 повідомлень і 37 000 коментарів в українських соцмережах щотижня. При цьому вони заробляли 660 доларів за написання 100 коментарів на день.

Вкиди робили через телеграм-канали у поєднанні з іншими соцмережами, скільки за рік аудиторія телеграма в Україні зросла на 600%. Для публікації фейків також створювалися копії відомих іноземних медіа.