Хронікерс

Гарячі українські новини

МАГАТЕ запросило у росіян доступ до дахів реакторів Запорізької АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії запросило в росіян додатковий доступ для перевірки об’єктів Запорізької АЕС – для підтвердження відсутності мін або вибухівки

Про це йдеться у пресрелізі на сайті МАГАТЕ, передає Хронікерс.

За словами гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, фахівці агентства провели інспекцію різних частин атомних електростанцій протягом останніх днів і тижнів. Зокрема, вони оглянули ділянки периметра великого ставка-охолоджувача і здійснили піший огляд території АЕС. Під час цих заходів жодних візуальних ознак мінування або наявності вибухівки вони не помітили.

Водночас, експерти МАГАТЕ також висловили потребу в додатковому доступі на територію атомних електростанцій з метою підтвердження відсутності мін і вибухових речовин. Вони визнають важливість отримання доступу до дахів 3-го і 4-го реакторів, а також до певних частин турбінних залів і системи охолодження станції. Це додаткові заходи, спрямовані на забезпечення безпеки та перевірку відсутності потенційних загроз на АЕС.

Гроссі наголосив на важливості перевірки командою МАГАТЕ всіх частин ЗАЕС для контролю повного дотримання п’яти базових принципів щодо захисту найбільшої атомної станції в Європі в умовах війни.