Хронікерс

Гарячі українські новини

Глобальна трансформація: Коли українські аграрії почнуть генерувати продукцію з доданою вартістю

У Мінагрополітики вважають, що найближчими роками українські сільгоспвиробники зможуть бути конкурентоспроможними на ринку продуктів переробки

Заступник міністра аграрної політики і продовольства України Тарас Висоцький підтримав тезу, що для відновлення агросектору України після перемоги треба розвивати створення продукції з доданою вартістю. На його думки перспективи існують в кількох напрямках. Про це він заявив в ефірі телемарафону “Єдині новини”, передає Паляниця.інфо.

“Рубікон трансформації українського аграрного сектору ми перейшли, війна прискорила ці процеси. Тут є кілька напрямків. Коли ми говоримо про тваринництво, де ми бачимо зараз збільшення молочної продукції, то термін окупності в мирний час складав в районі 7 років, може бути до 10 років. Ми бачимо, який горизонт маємо враховувати, щоб використати потенціал по тваринництву. Хоча позитивні зміни ми фіксуємо щокварталу”, – сказав Висоцький.

На думку посадовця, існують гарні перспективи і в садівництві з огляду на державні програми і гранти на підтримку закладення нових садів, а також у виробництві біопалива.

“У садівництві різниця від 3 до 7 років. Деякі культури, у першу чергу ягоди, дають врожайність вже на другий рік. Деякі на 4-5-й рік. А горіхи на 7-й. Тому трансформація тут займе в середньому 5 років, – зазначив заступник міністра. – Також важливий напрямок трансформації для переходу на продукцію з доданою вартістю – це перехід на виробництво різних видів біопалива. Існує декілька його видів – біоетанол, біодизель, біогаз, який може бути трансформований в біометан. Практика показує, що будівництво відповідних потужностей може замати до 2 років, і ще 2 роки підуть на окупність”.