Хронікерс

Гарячі українські новини

Логістика і брак коштів: Чому торгівля зерном не приносить прибутку українськими аграріям

Україна забезпечена зерном на кілька років уперед, але світ отримав через війну глобальну продовольчу кризу

Україна цього року збере значно менший урожай зернових і олійних культур, але це не позначиться на продовольчій безпеці країни. Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” заявив виконавчий директор «Української зернової асоціації» Сергій Іващенко, передає Паляниця.інфо.

“Україна – хлібний кошик світу, але цього року ми зберемо менший врожай ніж торік. Минулого року ми зібрали рекордний врожай зернових і олійних – 106 млн тон. Цього року – лише близько 64 млн тон, сказав експерт. – Це непоганий результат, з точки зору продовольчої безпеки Україні нічого не загрожує. Ми всередині країни споживаємо 20-25 млн тон, а якщо брати продовольчу групу, наприклад, пшеницю, це взагалі 7-8 млн тон. Ми забезпечені зерном на кілька років вперед. А от світ отримав глобальну продовольчу кризу, наслідки якої важко оцінити”.

За словами Іващенка, сьогодні ключовою проблемою залишається логістика, яка “з’їдає” близько 35% вартості зерна. Тому державі слід створити умови, за яких логістика буде здешевлюватися.

“Насамперед, потребує вирішення питання з “Укрзалізницею”, яка і в червні, і в серпні підвищувала тарифи на перевезення. Так, виробники продають зерно по світових цінах, але доставка його до портів в Україні чи інших країнах настільки велика, що фермери в кращому випадку виходить “в нуль”.

Крім того, за словами, експерта, ще одна проблема – фінансування аграріїв, оскільки лише кілька державних банків можуть кредитувати сільськогосподарське виробництво, і фермери стикаються з відсутністю коштів на посівну.