Хронікерс

Гарячі українські новини

За 2022 рік аграрний сектор втратить суму, рівнозначну прибутку аграріїв за попередні 2 роки

Збитки українських сільгоспвиробників за підсумком року сягнуть 10 мільярдів доларів

Завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Олександр Захарчук повідомив, що за підсумками 2022 року аграрний сектор України втратить 10 мільярдів доларів. Про це повідомляється на сайті Центру, передає Паляниця.

Слідкуйте за нами в телеграмі: гарячі оперативні новини тут

“Вітчизняний аграрний сектор лише на блокуванні морських портів та зміні логістики експортних перевезень може втратити 7,5-8 млрд дол. США, на вартості непроданого минулорічного зерна – 0,5 млрд дол. США, а на вартості знищених або захоплених окупантами складських приміщень елеваторів – ще додатково 1,3 млрд дол. США. Разом це складе 9,3-9,8 млрд дол. США, або майже сумарний прибуток аграрних підприємств, отриманий за 2020 та 2021 роки”, – зазначив він.

За його словами, на даний час для сільського господарства найбільш гостро стоїть проблема тарифів на перевезення урожаю та вартості його зберігання. В цілому, з початком блокади портів, вартість логістики в структурі експорту зросла у 5-7 разів та досягла показника 180 дол. США на 1 т зерна.