Хронікерс

Гарячі українські новини

В Україні реалізують унікальний проект для громад з обмеженим доступом до медичних послуг

Завдяки мобільним діагностичним центрам покращується профілактика жіночих онкологічних захворювань

Українські жінки з віддалених районів отримали змогу в рамках проекту Національного інституту раку «Подбай про своє здоров’я», який  організований спільно з Благодійним фондом “МХП-Громаді”, перевірити своє здоров’я на базі КНП «Баришівська багатопрофільна лікарня», передає Хронікерс.

Основна мета проєкту – рання діагностика та профілактика жіночих онкологічних захворювань, зокрема раку молочної залози та шийки матки. Завдяки роботі мобільного консультативно-діагностичного центру жінки у громадах з обмеженим доступом до сучасних медичних послуг змогли долучитися до програми профілактики та ранньої діагностики онкологічних захворювань – зокрема, раку молочної залози та шийки матки.

За місяць роботи (27.08-26.09.2024) було обстежено 586 пацієнток віком від 23 до 94 років, яким надано 2 386 медичних послуг, серед яких:

• консультації гінеколога-онколога – 479;

• консультації мамолога-онколога – 345;

• цитології – 357;

• мамографії – 438;

• кольпоскопії – 16.

У 64 пацієнток виявлено підозри на онкогінекологічні та онкомамологічні патології, і 6 з них уже проходять дообстеження в нашому Інституті. Решта планує приїхати до Інституту найближчим часом.

Результати скрінінгу свідчать, що такі виїзду значно поліпшують ситуацію з виявлення небезпечних хвороб, оскільки не всі жінки наважаються проходити подібні обстеження, а якщо навіть і готові, то мають коштів і змоги це зробити. Тому проект, який втілюється у життя Благодійним фондом “МХП-Громаді”, відкриває нові можливості і робить медичні послуги доступнішими.

Слід також додати, що з 1 жовтня мобільний консультативно-діагностичний центр продовжив свою роботу в Миронівській громаді.

Історія проекту

У вересні 2024 року Національний інститут раку підписав важливі меморандуми про партнерство та співробітництво з нашими добрими партнерами:

– двосторонній меморандум з Благодійний Фонд “МХП-Громаді” ;

– тристоронній між ДНП «НІР», Благодійним Фондом «МХП-Громаді» та КНП «Баришівська багатопрофільна лікарня». В основі підписаних меморандумів є турбота про здоров’я громадян шляхом ранньої діагностики та профілактики жіночих онкологічних захворювань, зокрема раку молочної залози та шийки матки. Об’єднання зусиль для реалізації проєкту «Подбай про своє здоров’я» на базі мобільного консультативно-діагностичного центру ДНП «НІР» на територіях громад з обмеженим доступом до послуг діагностики стану жіночого здоров’я.

Головна мета співробітництва:

– використання сучасних методів та технологій діагностики стану жіночого здоров’я;

– проведення безоплатних діагностичних оглядів жінок: мамографія та консультація онколога-мамолога, огляд, аналізи та консультація онколога-гінеколога, скринінг інфекційних захворювань;

– залучення спеціалістів ДНП «НІР» та інших закладів охорони здоров’я для надання якісних медичних послуг;

– залучення мобільного консультативно-діагностичного центру ДНП «НІР».За перший тиждень роботи фахівцями інституту було обстежено 179 жінок. З них 15 з підозрою на новоутворення направлено на дообстеження до ДНП «НІР». Надано 716 медичних послуг та проведено 80 цитологій.