Хронікерс

Гарячі українські новини

“Треба готувати інфраструктуру до важкого енергетичного голоду”: експерти розповіли, як Україні пережити зиму

Український бізнес і деякі активні громади запроваджують малу генерацію, яка покращить їхню енергостійкість взимку. І це варто наслідування

Про це заявили учасники дискусії “Енергетична стійкість України в умовах тотальної війни”, яка відбулася в Українському кризовому медіацентрі, передає Хронікерс.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал

Як зазначив голова правління УКМЦ, Надзвичайний і Повноважний Посол України Валерій Чалий, російські удари 8 липня вкотре нагадали, що Кремль веде проти України тотальну війну.

“І одним з її елементів є знищення інфраструктури для унеможливлення функціонування, в першу чергу, великих міст. Це цілеспрямоване руйнування української енергетики із наміром вийти на рівень, коли внутрішні проблеми будуть критичними, що, на думку наших ворогів, буде створювати готовність країни до капітуляції”, – зазначив Чалий.

Валерій Чалий

Всі спікери погодилися, що зараз максимум зусиль мають бути кинуті саме на те, щоб успішно пройти зиму. Треба зосередитися на максимально швидкій розбудові малої генерації, які дозволять тут і зараз вирішити питання енергетичної стійкості.

Голова правління Global 100%REnewable UA, президент MHP Eco Energy Олександр Домбровський зауважив, що часу практично не залишилося. І українські компанії роблять дуже багато, щоб вистояти взимку. І якщо він буде генерувати достатньо енергії для себе, то ці обсяги не будуть забиратися з мережі і залишаться для людей, населених пунктів і громад.

Олександр Домбровський

“Незважаючи на складну ситуацію, український бізнес швидкими темпами інвестує свої обмежені фінансові ресурси в створення власної розподіленої генерації і енергетичну безпеку, не очікуючи на державу, – розповів Домбровський. – Тільки за чотири місяці 2024 року наша компанія “МХП” розпочала і ввела в експлуатацію найбільшу в Україні дахову сонячну станцію на 11 МВт. Також ми закупили майже 30 МВт когенераційних систем виробництва електричної енергії, промислового пару і тепла для власних потреб. Це дасть нам можливість щорічно додатково генерувати майже 270 мільйонів кіловат електричної і 260 мільйонів кіловат теплової енергії для власних потреб, знявши навантаження з енергетичної системи України”.

Як наголосила заступниця міністра закордонних справ (2014-2019), Надзвичайний і Повноважний Посол України Лана Зеркаль, на великі електростанції сподіватися не варто – вони постійно під прицілом ворога, пристріляні і забезпечити їх прикриття буде дуже складно. Зараз Україні потрібен “пластир”, який дозволить критичній інфраструктурі пережити одну зиму. Все інше – потім.

“Думаю, це можливо. Але треба окреме звернення від уряду до наших донорів, міжнародних організацій, структур ООН, щоб вони поставили якомога більше генерації малої потужності і забезпечили їх установку, ремонт і супроводження. Тому що багато малих потужностей для лікарень, шкіл було привезено взимку 2022-2023 року, але вони лишилися не підключеними. Бо громади не мають ні фахового, ні фінансового ресурсу”, – зазначила Зеркаль.

Лана Зеркаль

“Треба, щоб уряд сформував єдину стратегію, як нам пережити цю найважчу зиму”, – вважає міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (1995–1998) Юрій Костенко. Він закликає відмовитися від тривалих мегапроектів на кшталт розбудови Хмельницької АЕС, а натомість максимально наситити малою генерацією міста, забезпечивши енергостійкість критичної інфраструктури.

Юрій Костенко

“Є приклади, коли місцеві органи самоврядування активно готують інфраструктуру до важкого енергетичного голоду. Наприклад, у Харкові, який безперестанно бомбардується, руйнується, відключень сьогодні набагато менше, ніж у Києві. Є приклади Івано-Франківська, Житомира, Вінниччина почала працювати в цьому напрямку. Врешті решт, є Хмельницький, який став майже повністю автономним у забезпеченні передусім критичної інфраструктури”, – пояснив Костенко.

На думку експертів, навіть за позитивних прогнозів Україна ще лишатиметься залежною від імпорту електроенергії з ЄС. Проте завдяки розподіленій генерації за 3-5 років може забезпечити енергонезалежність громад і збільшити стійкість країни перед російською загрозою.