Хронікерс

Гарячі українські новини


    Warning: Undefined variable $pinterest in /home/u500798741/domains/hronikers.com/public_html/wp-content/themes/royal-news-magazine/header.php on line 155

Часу обмаль, але шанс є: що потрібно Україні, щоб пережити зиму

На відміну від попередніх років, енергетична система України цьогоріч зазнала нищівних втрат і не встигне відновитися до зими. Але деякі технології, які допоможуть забезпечити населення і підприємства теплом та електроенергією, є у приватного бізнесу. Щоб масштабувати їх, потрібна грамотна і, головне, швидка допомога держави

Про проблеми на шанси проходження майбутнього зимового сезону говорили учасники пресконференції “Розподілена генерація. Як Україні пережити зиму 2024/2025”, яка відбулася в “Інтерфакс-Україна” 5 червня, передає Хронікерс.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал

Як зазначив голова Асоціації сонячної енергетики України Владислав Соколовський, ситуація цього разу дійсно дуже важка. Велика енергетика зазнала великих втрат, втрачено вже щонайменше 9 ГВт електрогенерації. Зруйновані майже всі теплові станції, і це дуже серйозно для української енергетики.

“Оскільки в нас енергосистема щодня проходить краштести, вона має стати антикрихкою. Що може в цьому допомогти? На нашу думку, це розподілена генерація. Зелена генерація, ВДЕ, має стати великою системою цієї розподіленої генерації”, – зазначив він.

За його словами, сонячна генерація, яка є частиною енергетики загалом, також зазнає втрат. Не менше 15% промислових СЕС пошкоджені, нещодавно була цілеспрямовано атакована Покровська СЕС. На окупованій території лишилося 950 МВт встановленої потужності промислових СЕС. На вільній лишається 5,9 ГВт встановленої потужності промислових СЕС і приблизно 1,5 ГВт домашніх малих електростанцій.

Попри всі складнощі, з 2022 року загальна потужність сонячних електростанцій в Україні зросла на 300 МВт для малих і на 90 МВт для великих сонячних станцій. І зараз вони допомагають стабілізувати енергосистему, що добре помітно по відключеннях споживачів: як тільки настає день, потужності в мережі більшає.

“Розподілена генерація має суттєві переваги, – пояснив Соколовський. – Ми вже зрозуміли, що її знищити неможливо. Її неможливо захопити. І зараз нам треба думати про неї, тому що наступний зимовий період буде дуже важким. У нас є деякий час на дуже швидкі дії з боку держави, асоціацій, компаній, які займаються енергетикою”.

Голова правління Global 100 RE Ukraine, президент ПрАТ “МХП Еко Енерджи” Олександр Домбровський додав, що сонце – це сьогоднішні найдоступніша технологія. І найпростіша з міркувань монтажу.

“Сонячні технології, від генерації електроенергії до генерації тепла через сонячні колектори, можуть використовувати користувачі від господарств до середнього і великого бізнесу. Якщо у вас є будинок, ви поставили сонячні панелі й систему накопичення, ви вирішили своє завдання. У вас постійно є електроенергія, вона дешева, все домашнє обладнання працює, ви можете заряджати електромобіль, якщо він є, і вас ніхто не може вимкнути”.

Про важливість систем накопичення енергії, роль яких в Україні досі часто недооцінена, говорили всі експерти.

“Енергобезпека сьогодні на першому місці, і взимку у нас з сонячною енергією буде гірше, ніж влітку. І немає панацеї, єдиного рішення, як врятувати ситуацію на конкретному підприємстві, в регіоні чи у країні. Має бути розумний мікс з різних видів генерації, і ключовим в цій системі мають бути установки зберігання енергії. Ми маємо багато попрацювати, щоб вони з’явилися у мережі” – зазначив генеральний директор “Вольтаж Груп” Віталій Николаєнко.

Про ще одну складову розподіленої генерації – установки на біогазі та паливі – розповів голова спостережної ради групи компаній “Кліар Енерджі” Петро Багрій:

“Всі ці роки бізнес роки рухався не завдяки, а скоріше наперекір. Це була ініціатива бізнесу, бажання модернізувати країну, впровадити підходи, які є в усьому цивілізованому світі. І, на щастя, ми не починаємо в ці непрості часи з нуля. Ми вже маємо і підготовлені потужності, і досвідчений персонал. І готові розширити поле діяльності і передавати досвід іншим учасникам ринку”.

Проте наявні в Україні ТЕЦ на біопаливі установленою потужністю 54 МВт не працюють. Одна з проблем – забезпечення сировиною. “Ціна, яку сьогодні виставляє Національне агентство лісових ресурсів, просто неприйнятна для нинішнього цінотворення на ринку електроенергії. І тому це також питання, чому так відбувається”, – зазначив Багрій.

Про підтримку держави згадали всі експерти. Йшлося і про полегшення процедур під’єднання до мереж, і про зменшення податкового навантаження, зокрема про пропозиції скасуванням ПДВ та мит на імпорт генеруючого обладнання, і пільгові кредити або часткове їхнє погашення. А також необхідність розрахунку ГП “Гарантований покупець” перед виробниками ВДЕ, борги перед якими складають 25 млрд грн.

Також була озвучена проблема кадрового дефіциту. “Зараз може бути така ситуація, що ми отримуємо гроші, обладнання, можливо, з Євросоюзу або за допомогою держави, але нам буде важко встановити, зокрема, сонячну станцію. – пояснює голова правління ВСЕ Владислав Соколовський. – Вже є дефіцит досвічених монтажників від 25 до 35 років на 30-35%. Є побоювання, що робота з монтажу може взагалі зупинитися”.

За словами президента “МХП Еко Енерджи” Олександр Добровського, багато рішень, інструментів розподіленої генерації в них вже запущені і працюють приватним бізнесом, зокрема когенераційні блоки на біогазі, які генерують електроенергію і тепло.

“Аналогічні проєкти треба поставити в кожному обласному центрі. Не є великою проблемою прорахувати потужності, які потрібні для Києва, Вінниці, Львова, будь-якого великого міста. Вся енергетична інфраструктура з міркувань газової інфраструктури, видачі тепла чи електроенергії, в кожному місті є. Просто треба включити бажання, елементи державної підтримки, і ми можемо встигнути якусь частину міст в якихось достатніх потужностях підготувати до зими”, – каже Домбровський.

Він також звернув увагу, що Україні потрібна від іноземних партнерів не лише поточна технічна допомога, а саме сучасні рішення, зокрема системи накопичення енергії на 200, 300, 400 МВт, які допоможуть компенсувати втрату маневрових потужностей. 

І все це треба робити максимально швидко. “Рішення ухвалювати треба сьогодні, – каже Владислав Соколовський. – Можливо, треба було ще вчора. В нас немає часу. Залишилося буквально декілька місяців, щоб підготуватися і з найменшими втратами вийти на зимовий  період”.