Хронікерс

Гарячі українські новини


    Warning: Undefined variable $pinterest in /home/u500798741/domains/hronikers.com/public_html/wp-content/themes/royal-news-magazine/header.php on line 155

Україна підписала безпекову угоду зі Швецією

Президент України Володимир Зеленський і глава уряду Швеції Ульф Крістерссон у межах візиту українського лідера до Стокгольму підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки

Про це повідомляє пресслужба Зеленського, передає Хронікерс.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал

“Упродовж 2024–2026 років Швеція надасть нашій країні військову допомогу на 75 млрд шведських крон (близько 6,5 млрд євро), що приблизно становитиме 2,2 млрд євро на рік. Сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії документа. Військова підтримка України охоплює авіацію та протиповітряну оборону, бронетехніку, артилерію, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню й безпілотні апарати”, – йдеться у заяві.

Повідомляється, що Швеція вже надала Україні артилерійські системи Archer та бойові машини CV90 і продовжить їх передачу, а також розглядає можливості спільного виробництва цих систем.

“Унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890 та перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen разом із відповідним навчанням. Швеція також підтримуватиме розвиток сучасного оборонно-промислового потенціалу України та розвиватиме двосторонню співпрацю щодо локалізації, ремонту, технічного обслуговування та виробництва шведської оборонної продукції в нашій країні”, – зазначили в офісі президента.

Окремі частини угоди включають підтримку Української формули миру, санкції, відшкодування збитків та притягнення агресора до відповідальності, а також допомогу Україні в економічному відновленні, відбудові та захисті критичної інфраструктури.