Хронікерс

Гарячі українські новини


    Warning: Undefined variable $pinterest in /home/u500798741/domains/hronikers.com/public_html/wp-content/themes/royal-news-magazine/header.php on line 155

В столиці СБУ затримала 5 блогерів, що провадили інформаційно-підривну діяльність на користь РФ

Київським “блогерам”, які знімали на відео працівників ТЦК та вели стріми, загрожує до 8 років в’язниці

Про це інформує пресцентр СБУ, передає Хронікерс.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал

Служба безпеки викрила на Київщині п’ятьох блогерів, яких звинувачують у здійсненні інформаційно-підривної діяльності на користь РФ. Вони вели онлайн-трансляції, на яких фіксували пересування українських військовослужбовців, зокрема співробітників ТЦК.

“Вони знімали провокативні стріми, писали фейкові публікації про військовослужбовців ЗСУ, у тому числі представників військкоматів. Цей деструктивний контент масово “підхоплювали” російські пропагандисти для підготовки постановочних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії”, – розповіли у СБУ.

Зловмисники також оприлюднювали інформацію про місця базування та маршрути переміщення українських військових. Як наголошують в СБУ, ворог міг використати ці дані для здійснення прицільних ракетно-дронових ударів.

Зокрема, серед затриманих виявився киянин, який їздив на авто та знімав стріми в YouTube неподалік місць перебування військовослужбовців ЗСУ у Києві.

“Під час онлайн-трансляцій блогер не тільки оприлюднював локації, але й поширював фейки про військових у своїх коментарях”, – зазначають в СБУ.

Ще одним зловмисником виявився водій таксі у Києві. За даними СБУ, він адміністрував цілу мережу анонімних Tekegram-каналів, “законспірованих під рекламні сервіси та продаж продуктів”.

Третій фігурант – мешканець столиці, який на власних сторінках у соцмережах закликав до зриву мобілізації через силовий опір представникам ТЦК.

Ще двоє зловмисників з Київщини “зливали” місця дислокації українських захисників у спеціалізовані групи і чат-боти популярних месенджерів. Частину таких інтернет-ресурсів координували з території РФ.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів у Києві, а також в Бучанському, Білоцерківському та Фастівському районах області виявлено мобільні телефони із доказами злочинних дій.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили всім п’ятьом фігурантам про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період). Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.