Хронікерс

Гарячі українські новини

У МВС планують збільшити кількість саперів для розмінування територій

В Україні заміновано близько чверть території

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що близько 25% території країни забруднено мінами, а наявної кількості саперів недостатньо. Про це Клименко сказав в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, передає Хронікерс.

“Найбільш щільно заміновані деокуповані регіони. Власне стабілізаційні заходи там починаються саме із розмінування. Першочергово очищуємо населені пункти, щоб якомога швидше повернути туди органи влади, відновити роботу підприємств, діяльність об’єктів критичної інфраструктури тощо. Також в пріоритеті сільськогосподарські землі. Зрозуміло, що чим довше триває окупація населеного пункту, тим масивнішим є мінування”, – сказав він.

Клименко заначив, що на даний час у структурі МВС працюють близько 2000 саперів.

“Це і в ДСНС, і в Нацполіції та Національній гвардії. Плануємо збільшити їх кількість до 2800. Це ж не просто навчити когось розміновувати. Їх потрібно якісно готувати, екіпірувати та координувати. Це системна робота. У ДСНС діє Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування. Там, у тому числі, навчають саперів. За минулий рік ми вже підготували майже 1000 фахівців з розмінування. За ці два роки наші фахівці вже виявили та знищили понад 780 тисяч вибухонебезпечних предметів. І попереду ще вистачить роботи на роки”, – сказав він.