Хронікерс

Гарячі українські новини

Справу Мураєва скеровано до суду: СБУ закінчила розслідування

Екснардепа Мураєва звинувачують у державній зраді

Київська міська прокуратура скерувала до Шевченківського районного суду столиці обвинувальний акт щодо колишнього нардепа Євгена Мураєва, передає Хронікерс з посиланням на Офіс Генпрокурора.

Йому інкриміновано державну зраду, ведення інформаційно-підривної діяльності проти України та вчинення умисних дій, спрямованих на приниження національної честі та гідності, розпалюванні національної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 КК України).

Розслідуванням встановлено, що ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну обвинувачений почав активно допомагати рф в проведенні підривної діяльності проти України.

Екснардеп створив та поширював на підконтрольному йому телеканалі, а також відеохостингу YouTube тези російської пропаганди. У виступах та інтерв’ю він заявляв, що в Україні йде «культурна війна та переслідуються інакомислячих», пропагував ідеї, спрямовані на дискредитацію незалежності нашої держави та необхідності виконання домовленостей з рф.

Також екснардеп переконував свою аудиторію у помилковості та недоцільності теперішнього зовнішнього та внутрішнього політичного курсу України, орієнтованого на євроінтеграцію та вступ до НАТО.

Згідно з висновком комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, його виступи та інтерв’ю завдають шкоди інформаційній безпеці України та є формою підривної діяльності проти держави Україна, сприяють рф.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося слідчими ГУ СБУ України в м. Києві та Київській області за оперативного супроводу СБУ.