Хронікерс

Гарячі українські новини

Комітет Верховної Ради з Нацбезпеки завершив розгляд правок до закону про мобілізацію, – нардеп

Нардепи розглянули 16 блоків правок до нового законопроекту про мобілізацію

Секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко повідомив, що комітет завершив розгляд тематично розділених на 16 блоків правок до законопроекту про мобілізацію. Про це повідомляє Укрінформ, передає Хронікерс.

За його словами, члени комітету вирішили зберегти аспірантам контрактної форми навчання відстрочку від мобілізації. По-друге, окремим блоком розглянули базову військову службу та вирішили її строки: у мирний час – до п’яти місяців, з яких до трьох місяців здійснюється базова загальновійськова підготовка, до двох місяців – фахова підготовка; під час дії воєнного стану – на строк до трьох місяців.

“Розглянули деякі питання блоку “Звільнення з військової служби”. Із основного – усі члени комітету розуміють, що 36 місяців служби на фронті і 36 місяців в тилу – зовсім інші. Обговорили і запропоновані мною у законопроєкті щодо мотивації військової служби №11012 терміни звільнення з військової служби під час дії воєнного стану: у разі безперервної служби під час дії воєнного стану – 36 місяців або 18 місяців безперервної служби під час дії воєнного стану, з яких не менше 12 місяців – виконуючи бойові накази. Ми з колегами не згодні, що звільнення військовослужбовців визначатиметься строками відповідно до рішення Ставки Верховного Головнокомандувача”, – додав Костенко.

Він підкреслив, що ці питання розглядатимуть із конкретними правками, попередньо провівши засідання у закритому режимі та обговоривши всі проблемні моменти. За словами парламентарія, у закритому форматі також планується обговорити питання щодо ротації, яка відсутня у проєкті закону про мобілізацію.