Хронікерс

Гарячі українські новини


    Warning: Undefined variable $pinterest in /home/u500798741/domains/hronikers.com/public_html/wp-content/themes/royal-news-magazine/header.php on line 155

Їхнє сьогодення – наше майбутнє: В Макарові лікарі Охматдиту оглянули дітей, які втратили батьків під час війни

З самого ранку, 22 лютого, в приміщенні медичного коледжу Макарова доволі людно — коридори заповнені дітьми з їхніми батьками. Бо у містечко приїхали лікарі з Охматдиту, аби провести безкоштовні медичні обстеження в рамках проєкту “Скарбничка здоров’я”. Подібні безкоштовні обстеження Охматдит проводить з весни 2022 року, пізніше до них долучився благодійний фонд “МХП-Громаді”, а тепер ініціативу підтримав також БФ “Діти героїв”.

В цей день обстеження проводили в першу чергу саме для діток, у яких батьки або один із батьків загинули під час повномасштабного вторгнення. Також на огляд прийшли звичайні жителі Макарівської громади.

Для огляду приїхали понад 20 профільних лікарів, починаючи від ЛОРа і окуліста, закінчуючи навіть медичними психологами. З 9 ранку лікарі прийняли близько 200 маленьких пацієнтів.

Такі огляди проводяться не вперше і дозволяють за один день пройти повне обстеження, що неможливо зробити, наприклад, поїхавши в лікарню у Київ. Більше того, деякі батьки привезли своїх діток, власне, з Києва. 

Батьки з громади також радіють такій можливості, адже профільних лікарів на місці бракує, а їздити постійно у місто не завжди є можливість, до того ж це важко для дитини.

Завідувачка педіатричним відділенням Охматдиту Ольга Медведєва, яка особисто очолює бригаду лікарів, розповідає, що за один день діткам роблять повний аналіз крові та надають рекомендації, вони отримують консультації спеціалістів, можуть на місці зробити ЕКГ. За потреби, дітей безкоштовно направляють на дообстеження або ж шпиталізацію в Охматдит.

За весь час роботи проєкту лікарі оглянули близько 20 тисяч дітей. “Найбільші проблеми дітей, які були в окупації, — говорить лікарка, — перебування в закритих приміщеннях підвальних, бомбосховищах, постійні атаки і бомбардування викликати розвиток так званих психосоматичних захворювань. Тобто почали зараз лідирувати проблеми ендокринної системи, бо пішло заїдання стресу і зниження активності соціальної та фізичної, і надмірна вага, і підвищення рівня цукру і проблеми щитоподібної залози. Також погіршення повітря викликає зріст алергічних проблем, також порушення ЖКТ. Також з нами завжди їздять медичні психологи, які надають фахові консультації для дітей і, за необхідності, для їхніх батьків”.

За словами співорганізатора виїзду, менеджера компанії МХП Володимира Забели, забезпечення дітей, які втратили батьків, належними медичними послугами — базовий рівень, який вони можуть забезпечити:

“Макарівська громада надзвичайно сильно постраждала від російської окупації, 34 дні вона була в окупації, росіяни знищили майже всю інфраструктуру, багато житлової забудови і, на жаль, вбили понад 200 людей на території громади. Очевидно, що велика кількість дітей лишились незахищеними в плані фінансової частини і ми розуміємо, що якщо ми зараз не будемо вкладати в їхнє здоров’я, то ми не отримаємо через 10-15 років той результат, який би ми хотіли. Тому що це особлива категорія діточок, особливо діти героїв, їхні батьки вже віддали  найцінніше, що у них було — життя, тому це такий базовий рівень, який ми маємо забезпечити”.

Протягом 2023 року в межах медичної ініціативи “Скарбничка здоровʼя” лікарі спільно з благодійниками Фонду “МХП-Громаді” провели 13 виїзних консультацій у деокупованих, прифронтових та віддалених громадах у чотирьох областях країни, зробили повне обстеження організму 3000 дітей, з них – 115 скеровані на стаціонарне лікування.