Хронікерс

Гарячі українські новини


    Warning: Undefined variable $pinterest in /home/u500798741/domains/hronikers.com/public_html/wp-content/themes/royal-news-magazine/header.php on line 155

Найдавніший у Європі зразок тканини презентували у музеї трипільської культури на Черкащині

Показ унікального артефакту відбувся під час відкриття оновленої вхідної групи музею. Роботу профінансував Благодійний фонд “МХП – Громаді”

Тканину віком понад 6000 років, що вважається однією з найдавніших у світі, уперше презентували на виставці в Державному історико-культурному заповіднику “‎Трипільська культура” у селі Легедзине, що на Черкащині, інформує Хронікерс.

За словами директора Державного історико-культурного заповідника «”Трипільська культура” Владислава Чабанова, спеціально для цього моменту лише на один день було піднято зі сховища унікальний шматок тканини.

“Його виявили археологи на Хмельниччині. Тканина пережила спеку, вологу та холод, і сьогодні змінює уявлення про життя трипільців, розкриваючи їхню високу технологічність, винахідливість та інноваційність. – каже Владислав Чабанюк. – Сьогоднішній заповідник є місцем розташування 8 поселень-гігантів Трипільської культури. Серед них – найбільше поселення додержавного періоду історії людства – “Тальянки”, площею 450 гектарів, яке існувало на початку IV ст. до н.е. Тут зберігаються унікальні артефакти часів трипільської культури”.

Донедавна екскурсії до музею було проблематично проводити через наявність лише одного старого входу, тоді як за всіма вимогами повинні бути центральний та пожежний входи. Аби розблокувати екскурсійну діяльність закладу, Благодійний фонд “МХП-Громаді” оновив вхідну групу в межах національного проєкту “Збереження культурної спадщини”.

“У часи, коли відбувається новий етап становлення й переосмислення національної ідентичності, вагому роль у цьому процесі набувають саме такі регіональні музеї. Тому нашому Фонду було важливо “розблокувати” екскурсійний і туристичний потенціал цього унікального місця”, – каже Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду “‎МХП-Громаді”.

Директор Державного історико-культурного заповідника”Трипільська культура” Владислав Чабанюк підтвердив, що раніше для показу експонатів людям було значно менше умов.

“Без підтримки меценатів, ми навряд чи б розвивалися. У нас матеріал не лише з нашого регіону і його потрібно показувати людям. А щоб показувати, потрібні умови. Нині у нас є якісно зроблений мистецький вхід. Людина, підіймаючись, розуміє, що вона заходить у якесь потужне місце. Ми над цим працювали завдяки “МХП – Громаді”, – каже Чабанюк.

Відвідувачам представили художню виставку Заслуженого художника України Володимира Козюка, присвячену темі трипільської культури та її символіці. В інших залах музею відомий казкар Сашко Лірник модерував показ патріотичного анімаційного серіалу про трипільську культуру “‎Моя країна Україна”, а письменниця Марина Павленко презентувала дитячу книжку “Василина і трипільський слід” про кішку, яка живе в Легедзинському музеї і розповідає дітям про Трипільську культуру.

Відвідувачі також навчилися створювати власні сувеніри за мотивами трипільської культури на майстер-класах з виготовлення оберегів від Ольги Собкович та керамічних виробів від гончаря Діда Панаса.