Хронікерс

Гарячі українські новини

Доопрацьований закон про мобілізацію вивчатимемо на відповідність Конституції, – Стефанчук

Верховна Рада не встановлювала термінів уряду для внесення зміненого закону про мобілізацію

Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що питання мобілізації в Україні дуже важливе, але новий закон має бути в рамках Конституції України. Про це Стефанчук сказав в інтерв’ю “Укрінформу”, передає Хронікерс.

“Я чітко розумію, що задача військових –  отримувати успіхи на фронті, а задача політиків – формувати політичні і юридичні механізми. Проте над регулюванням таких важливих і чутливих процесів, як мобілізація, необхідно працювати разом. Ми почули військових, військові почули нас, далі працюємо над формуванням правильного мобілізаційного правового механізму. Парламент передав свої зауваження. Основні, які можу назвати, – це питання обмеження конституційних прав громадян, залученості до війська інвалідів третьої групи, доцільності і прийнятності електронного вирішення питань, пов’язаних з обліком військовозобов’язаних, а також низки соціальних гарантій для військовослужбовців”, – зазначив Стефанчук.

При цьому він підкреслив, що терміни для повторного внесення законопроекту не встановлені.

“Для нас важливий не строк, для нас важлива якість правового матеріалу, який надходить до Верховної Ради. Як тільки він буде готовий, ми знову розпочнемо предметний розгляд. Обов’язково вивчатимемо доопрацьований законопроєкт на відповідність конституційним принципам, правам і свободам людини й громадянина, а також на адаптацію до умов воєнного стану”, – сказав спікер Ради.