Хронікерс

Гарячі українські новини

Реформа закупівель Міноборони триває: Тендери проводитимуться по-новому

Реформування у сфері використання коштів на потреби армії, попри шалений опір постачальників, набуває нових контурів

Тендери на будівництво фортифікацій і харчування для ЗСУ останній тиждень були в пріоритеті, але зовсім скоро закупівлі почне проводити Державний оператор тилу – нове Агенція при Міноборони під керівництвом Арсена Жумаділова, передає Хронікерс з посиланням на “Наші гроші”.

При цьому Агенція оголосила про проведення анкетування виробників продовольства, щоб запровадити максимально ефективну і прозору систему постачань продовольства для потреб оборони.

На власному сайті МО розмістило декілька опитувань для потенційних учасників торгів.

Наприклад, для постачальників свинини

Активісти громадянського суспільства схвально зустріли цю ініціативу. Харчі будуть розбиті приблизно на 30 окремих груп, їх виведуть в окремі процедури закупівель. Це дозволить вийти на торги виробникам та фірмам, що спеціалізуються на окремих групах товарів. Бо неможливо очікувати, щоб макаронний трейдер торгував ще й свіжою рибою. І саме цей принцип змішування в один лот дуже різних товарів призвів до того, що останні роки на харчових закупівлях Міноборони домінували виключно перекупники з дикими маржами.

Виведення логістики в окрему закупівлю та інформування про потреби військових дозволить долучити до торгів нормальних рітейлерів та фірми, що працюють у сфері В2В.

Нове керівництво Міноборони та Державного оператора тилу демонструють системний підхід  до викорінення корупції в системі державних закупівель на потреби фронту.