Хронікерс

Гарячі українські новини

Гетманцев розповів про рекордний дефіцит бюджету в Україні

Тривалість бойових дій прямо впливає на стан української економіки

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що цього року дефіцит бюджету в Україні сягне рекордних показників. Про це Гетманцев сказав в інтерв’ю “Укрінформу”, передає Хронікерс.

“Фактичний показник дефіциту цьогоріч, на жаль, буде набагато більшим, аніж 26%. З урахуванням уже внесених змін до бюджету, а також після остаточного ухвалення згаданого законопроєкту №10038 – буде уже 32%.Можна розраховувати та будувати будь-які прогнозні конструкції, але, на жаль, основною ознакою бюджетування у війну є невизначеність. І життя вносить свої корективи не в бік зменшення, а в бік збільшення бюджетного дефіциту”, – сказав Гетманцев.

За його словами, це залежить від тривалості військової фази, що впливає абсолютно на все: і на воєнні видатки, на економіку, і на міграцію, на зайнятість, на держборг, на збирання податків.

“Наступний чинник – обсяги грантів, які залучаються у складі фінансової допомоги. Працюємо над тим, щоб сума грантів збільшувалася, адже їх, на відміну від кредитів, потім не доведеться повертати. Ну, і продовження реструктуризації зовнішнього державного боргу перед Паризьким клубом кредиторів та перед іншими інвесторами, що впливатиме на платежі з погашення та обслуговування держборгу і, відповідно, на показники дефіциту бюджету”, – зазначив Гетманцев.