Хронікерс

Гарячі українські новини

Зменшити навантаження на викладачів і бюрократію: У Раді розглянуть освітні законопроекти

У Раду внесли кілька законопроектів, спрямованих на покращення освітнього процесу

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий повідомив, що у Верховній Раді зареєстрували два важливі освітні законопроєкти. Про це Лісовий написав у фейсбуку, передає Хронікерс.

“Положеннями законопроєкту 9600 пропонується зменшити навчальне навантаження викладачів із чинних 600 годин до 400-500 годин у рік, залежно від обсягу наукової роботи, яку вони виконують. Така зміна наблизить нас до практики навантаження викладачів ЗВО у країнах ЄС, а також стимулюватиме наукову роботу в наших університетах”, – написав він.

За словами Лісового, якщо викладачі зосереджуються суто на навчальній роботі, справедливо буде кваліфікувати їх як педагогічних працівників і не вимагати імітувати наукову роботу.

“Законопроєкт 9601 ставить за мету дебюрократизацію частини процесів у МОН. Зараз учені звання доцента, професора і старшого дослідника присвоюють учені ради університетів та наукових установ. Після цього учені звання затверджує Атестаційна колегія МОН, що, фактично, є зайвою бюрократичною формальністю. У разі ухвалення законопроєкту учені звання будуть присвоювати безспосередньо заклади своїм співробітникам, а інші заклади (за потреби) зможуть визнавати ці звання. Без втручання міністерства”, – зазначив Лісовий.