Хронікерс

Гарячі українські новини

Розкрадання 450 мільйонів: ексглава МОЗ Степанов отримав підозру

Ексочільнику держпідприємства “Поліграфічний комбінат Україна” Максиму Степанову повідомили про підозру у справі про викриття корупційної схеми в держпідприємстві в 2013 – 2016 роках на понад 450 млн грн. Пізніше Степанов став міністром охорони здоров’я в уряді Дениса Шмигаля

Про це повідомляє пресслужба НАБУ, передає Хронікерс.

У четвер, 20 липня, про підозру повідомили п’яти особам: колишньому директору та ексначальнику відділу ДП “Поліграфкомбінат”, фізичній особі-пособнику злочину. Також до Естонії направили документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни – директору та менеджеру підконтрольної компанії.

Ексдиректору додатково інкримінують легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом.

Правоохоронці з’ясували, що у 2013 році тодішній очільник “Поліграфкомбінату” придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання продукції через “потрібну” компанію.

Після того він організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію. Компанія-прокладка закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю.

“Упродовж 2013-2016 років, через цю схему група зловмисників заволоділа коштами на суму близько пів мільярда гривень”, – йдеться у повідомленні.

Водночас ексдиректор “Поліграфкомбінату” замаскував як продаж 45% своїх акцій у підприємстві, що фактично не працювало (фактична ринкова вартість близько 100 тис. доларів) іншій підконтрольній компанії за 1,35 млн доларів.

“Далі їх задекларував, чим фактично отримав можливість їх використовувати. Частину коштів у сумі 150 тис. доларів переведено безпосередньо на рахунки близьких осіб ексдиректора”, – пояснили в НАБУ.

Також ексдиректор запатентував на підконтрольну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах. Таким чином кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищень при закупівлях, але й “донатив” чиновника за його “інтелектуальний внесок”.

“Однак, детективи вжили заходів до ліквідації цієї схеми. На початку 2022 року Уряд підтримав ініціативу НАБУ, змінив технічні вимоги та зображення захисних елементів українських документів, що надало можливість позбавитись залежності від результатів “інтелектуальної праці” екскерівника Поліграфкомбінату”, – підсумували в НАБУ.

Правоохоронці не називають імен фігурантів. Однак впродовж 2011-2016 років ДП “Поліграфкомбінат Україна” очолював Максим Степанов. Впродовж 2017-2019 років він керував Одеською обласною державною адміністрацією, а у 2019-2021 роках був міністром охорони здоров’я.