Хронікерс

Гарячі українські новини

СБУ розкрила схему допомоги одного з київських конструкторських бюро росіянам (ФОТО)

Українська установа допомагала “Росатому” в обхід санкцій будувати АЕС

Служба безпеки України викрила масштабну схему обходу антиросійських санкцій, організовану Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування. Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Хронікерс.

Монополіст у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій. Основним замовником була російська державна корпорація “росатом”, яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на 5 атомних електростанцій у різних країнах світу.

Київське бюро продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення. Для цього розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні зарубіжні фірми.

При виїзді з України товар “переоформлювали” на фактичних отримувачів – підконтрольні “росатому” компанії, які будують АЕС.

За оперативними даними, з початку повномасштабного вторгнення ділки здійснили 16 експортних операцій на користь рф на суму близько 42 млн грн.