Хронікерс

Гарячі українські новини

Нідерланди можуть відправити до України винищувачі F-16 після навчання пілотів, – Bloomberg

Нідерланди, імовірно, передадуть Україні американські винищувачі F-16 після того, як навчать українських пілотів керувати ними

Про це повідомляє Bloomberg, передає Хронікерс.

Уряд Нідерландів протягом останніх тижнів очолював дискусії з офіційними особами США, домагаючись від адміністрації президента Сполучених Штатів Джо Байдена, щоб вона дала “зелене світло” постачанням винищувачів, повідомили знайомі з ситуацією особи на умовах анонімності.

Після місяців тиску з боку України та урядів союзників Байден оголосив минулого тижня, що США підтримають зусилля з навчання українських пілотів використанню цих реактивних літаків.

Нідерланди та Данія очолюють коаліцію з підготовки українських пілотів за підтримки Великої Британії та Бельгії. За словами одного з джерел, уряд Нідерландів вже вивчає та обговорює зі своїми союзниками можливі плани розгортання.

Нідерланди мають на озброєнні 42 винищувачі F-16, 24 з яких наразі використовуються армією та не можуть бути відправлені до України до середини 2024 року. 10 з 18 літаків, що залишилися, повинні були продати Draken International, але в грудні 2022 року уряд відклав виконання цієї угоди щодо F-16 – без пояснення причин, пославшись на комерційну конфіденційність.

За інформацією джерел, Україна може отримати деякі з F-16, які підготовлені до продажу, або деякі з 24 літаків, які нині використовуються армією Нідерландів, у 2024 році – залежно від графіка навчання.