Хронікерс

Гарячі українські новини

Намагалася влаштуватися на роботу: В Черкасах викрили агентку фсб (ФОТО)

СБУ затримала агентку фсб рф, яка намагалася влаштуватися до органу місцевого самоврядування на Черкащині

Про це інформує пресцентр СБУ, передає Хронікерс.

За вказівкою ворога зловмисниця збирала інформацію про місця базування та переміщення Сил оборони на території регіону. Для цього виїжджала на місцевість та вивчала обстановку навколо українських військових частин. Отримані відомості передавала агресору через закритий чат у месенджері у вигляді координат і детального опису об’єктів.

Крім цього, фігурантка поширювала у забороненій соцмережі «Вконтакте» фейки про війну в Україні та виправдовувала дії окупантів.

Згодом російська агентка отримала ще одне вороже завдання – влаштуватися до місцевого органу самоврядування для здійснення розвідувально-підривної діяльності «всередині» установи. У разі отримання посади вона мала збирати дані про технічний стан та функціонування об’єктів критичної інфраструктури регіону.

Співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисницю, поетапно задокументували злочинні дії і затримали.

За даними слідства, зрадницею виявилась місцева жителька, яку російська спецслужба дистанційно залучила до негласної співпраці на початку цього року. У випадку успішного виконання завдань окупанти обіцяли своїй поплічниці високу грошову винагороду. Під час обшуку за місцем проживання фігурантки виявлено мобільний телефон, який вона використовувала для листування з представником фсб.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманій про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Наразі зловмисниці обрано запобіжний захід – тримання під вартою.