Хронікерс

Гарячі українські новини

Шахраї виманювали гроші в охочих евакуюватись із Бахмута (ФОТО)

Кіберфахівці Служби безпеки спільно з правоохоронцями Польщі нейтралізували транснаціональне злочинне угруповання шахраїв

Зловмисники видурювали гроші з мешканців фронтових регіонів України, які планували виїхати із зони бойових дій, у тому числі з Бахмута і Вугледара. Про це повідомляє пресслужба СБУ, передає Хронікерс.

За різні суми ділки “гарантували” місцевим жителям вивезти їх до безпечніших регіонів нашої держави.

Середня вартість таких “послуг” становила 30 тисяч гривень.

В основному шахраї “роздавали” свої обіцянки інвалідам та батькам малолітніх дітей. Для цього використовували групи у соцмережах і популярних месенджерах.

У своїх клієнтів брали “передоплату” у розмірі 50% від заявленої суми. Гроші отримували на банківські картки, оформлені на підставних осіб. 

Після отримання коштів ділки припиняли спілкування з потерпілими і більше не виходили на зв’язок.

Таким чином шахраї видурили у людей понад 1,5 мільйона гривень.

Ще однією “цільовою аудиторією” шахраїв були чоловіки призовного віку. За “окрему плату” зловмисники обіцяли військовозобов’язаним виготовити фальшиві документи для виїзду за кордон.

У результаті спецоперації у різних регіонах України затримали одного з організаторів угруповання. Ним виявився мешканець Житомирщини, який безпосередньо контактував з клієнтами і пропонував їм “умови” для евакуації.

За даними слідства, ще двоє українських громадян, організаторів злочинної групи, наразі перебувають в одній з країн Євросоюзу.

Співробітники СБУ спільно з європейськими партнерами проводять комплексні заходи щодо затримання обох зловмисників та їхньої екстрадиції в Україну.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів у декількох областях України виявили:

  • мобільні телефони із доказами незаконної діяльності;
  • 10 банківських карток, на які зловмисники отримували гроші від потерпілих.

Наразі одному із зловмисників, мешканцю Житомирщини, повідомили про підозру за ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство).