Хронікерс

Гарячі українські новини

В Україні ліквідували ще три схеми ухилення від мобілізації (ФОТО)

Серед затриманих – голова військово-лікарської комісії та адвокат

Служба безпеки заблокувала ще три схеми ухилення українців від мобілізації в умовах війни. Про підозру повідомлено п’ятьом організаторам оборудок. Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Хронікерс.

Ділки пропонували військовозобов’язаним уникнути мобілізації на підставі підроблених документів та шляхом нелегального перетину кордону. Співробітники СБУ викрили схеми та не допустили втечі від мобілізації сотні “ухилянтів”.

Вартість “послуг” становила від 3 до 6 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості “вирішення питання”.

Дві злочинні схеми були викриті у Києві. Першу – організував голова військово-лікарської комісії одного із районів столиці. За гроші він безпідставно оформляв своїм “клієнтам” документи про зняття з військового обліку за станом здоров’я.

Зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Іншу схему налагодив керівник однієї із псевдоблагодійних організацій, який пропонував громадянам виїхати за межі України як водії гуманітарних перевезень. Його спільницю СБУ викрила ще у грудні минулого року.

Крім того, у Закарпатській області затримані місцевий адвокат і власниця готелю, яка сама підшукувала “кандидатів” на втечу за кордон.

Зловмисники намагались приховано переправити військовозобов’язаних до ЄС поза контрольно-пропускними пунктами.

Фігурантам повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);
  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.