Хронікерс

Гарячі українські новини

Продаж гуманітарки, призначеної для ЗСУ: У Києві судитимуть керівників мережі військових магазинів

Перед судом постане керівництво відомої мережі військових магазинів за махінації з гуманітарною допомогою для ЗСУ

Про це повідомили у пресслужбі ДБР, передає Хронікерс.

Як повідомили у Держбюро розслідувань, правоохоронці направили до суду обвинувальний акт стосовно засновника та керівника однієї зі столичних мереж магазинів, яка спеціалізується на продажі товарів військового призначення.

Зазначається, що ділки намагалися збагатитися на продажі гуманітарної допомоги.

Встановлено, що у квітні 2022 року фігуранти звернулись до однієї з військових частин із пропозицією безплатно привезти для них гуманітарну допомогу – бронепластини та захисні шоломи. Для цього вони попросили військових надати їх підприємству сертифікат на ввезення відповідного товару, що дозволяло уникнути проходження митного оформлення та сплати митних платежів. Після отримання відповідного сертифікату зловмисники завезли з Польщі до України 1,5 тис. бронепластин та 300 захисних шоломів. Задекларована вартість товару на той момент складала понад 800 тис. гривень, а ринкова вартість орієнтовно 8 млн грн.

“Замість того аби безоплатно передати товар військовим, підприємці запропонували керівництву частини викупити шоломи та пластини за ринковою вартістю. Коли військові відмовили, підприємці почали продавати бронепластини та шоломи через мережу власних магазинів”, – повідомили в ДБР.

Відтак, власник та керівник торгової мережі обвинувачуються у незаконному використанні для отримання прибутку гуманітарної допомоги та порушенні порядку міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю (ч. 3 ст. 201-2 КК, ч. 1 ст. 333 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.