Хронікерс

Гарячі українські новини

ООН звинуватила не тільки Росію, а й Україну у катуванні полонених: МЗС і Лубінець відповіли

Україна вимагає доказів звинувачень в катуванні і закликає ООН не прирівнювати жертву агресії к агресору

Управління ООН з прав людини презентувало доповідь щодо поводження з полоненими, де йдеться про те, що під час війни факти катування фіксувалися не тільки з боку окупантів, але й з боку України. Про це йдеться у тексті доповіді, передає Хронікерс.

Зокрема зазначається, що з 24 лютого 2022 року ООН задокументувала 621 випадок насильницьких зникнень і свавільних затримань цивільних осіб російської армією.  

“Ми провели інтерв’ю з 127 цивільними особами, які були раніше затримані та потім звільнені; серед них 90% повідомили, що представники збройних сил російської федерації та фсб катували й жорстоко поводилися з ними під час тримання під вартою, в деяких випадках це включало сексуальне насильство. П’ятеро із цих цивільних осіб були хлопчиками у віці від 14 до 17 років, які зникли через насильницькі дії, зазнали жорстокого поводження або катування”, – йдеться в тексті.

Разом з цим зазначається, що за цей же період часу були випадки жорстокого ставлення і з боку українців.

“Ми задокументували 91 випадок насильницьких зникнень і свавільних затримань, вчинених українськими силовими структурами. Із 73 жертв, з якими ми провели інтерв’ю, 53% зазнали катувань або жорстокого поводження з боку представників Збройних сил та правоохоронних органів України”, – зазначають в ООН.

Омбудсман Дмитро Лубінець висловив здивування, що під час неодноразових особистих зустрічей з головою Місії Матільдою Богнер та постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун, жодного разу  ними не було порушено питання поводження з російськими військовополоненими.

“Хотілося б почути беззаперечні факти та аргументи, на яких ґрунтуються  висновки Місії стосовно ймовірних порушень з боку української сторони. Ще раз наголошую – Україна дотримується Женевських конвенцій, міжнародного права  й  відкрита для міжнародних організацій”, – написав Лубінець у телеграм-каналі.

Міністерство закордонних справ Україні у свою чергу заявило, що взяло до уваги доповідь ООН, але зауважило, що вважає неприйнятним покладання відповідальності на жертву агресії. Відповідно до Статуту ООН, Україна має право на самозахист.

“Як неодноразово наголошувало МЗС України, українська сторона розраховує, що місія ООН уникатиме будь-яких кроків, що можуть трактуватися як урівняння жертви та агресора”, – йдеться у заяві.