Хронікерс

Гарячі українські новини

На Росії закликають до ударів по атомних мережах, щоб паралізувати українські АЕС, – ISW

Російський агрегатор новин Readovka закликав російські війська до «виведення з експлуатації» зовнішньої електричної атомної інфраструктури, щоб це призвело до аварійної зупинки АЕС в Україні.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW), передає Хронікерс.

Слідкуйте за нами в телеграмі: гарячі оперативні новини тут 

Відомий російський агрегатор новин Readovka, що налічує майже 1,7 мільйона передплатників, заявив своїй аудиторії, що російським силам необхідно приділити першочергову увагу висновку з експлуатації зовнішньої електричної інфраструктури АЕС, сподіваючись, що це призведе до аварійного відключення АЕС в Україні. 

Readovka не виступала за те, щоб російські сили завдавали прямих ударів по атомних електростанціях або намагалися викликати радіологічні події, а скоріше завдавали ударів по окремих підстанціях, які б відключали електропостачання, необхідне для безпечної експлуатації станцій, тим самим змушуючи українських чиновників зупиняти станції. Це дуже ускладнило б їхній перезапуск. 

Readovka заявила, що знищення таких цілей для трьох українських АЕС за межами окупованих Росією територій завдасть збитків у багато разів більших, ніж останні кілька масованих ракетних ударів. 

Readovka стверджувала, що ракетний удар 18 лютого по Хмельницькому міг бути націлений на одну з таких підстанцій, які підтримують Хмельницьку АЕС. 

ISW не має інших доказів того, що Росія переслідує або розглядає такий курс дій, але зазначає, що Кремль може вжити заходів з наміром викликати аварійну зупинку українських ядерних реакторів.