Хронікерс

Гарячі українські новини

Норвегія ухвалила п’ятирічну програму допомоги Україні на 7,4 млрд доларів

Парламент Норвегії погодив багаторічну програму підтримки України на загальну суму 75 мільярдів норвезьких крон (7,4 млрд доларів) 

Програму в парламенті країни представив прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре. Про це повідомляється на сайті уряду Норвегії, передає Хронікерс.

Слідкуйте за нами в телеграмі: гарячі оперативні новини тут

“Мені дуже приємно, що є така широка згода щодо програми підтримки України, яка розтягнеться на п’ять років і, таким чином, на наступний парламентський період. Ми разом засуджуємо війну Росії в Україні та підтримуємо законну боротьбу українського народу за самозахист”, – наголосив голова норвезького уряду.

​​Програма передбачена на пʼять років (2023–2027). Тобто щороку Норвегія виділятиме Україні 15 мільярдів крон (1,3 мільярда євро). У 2023 році з цих виплат половина піде саме на військову допомогу Україні.

Крім того, парламент Норвегії погодив виділення додаткового фінансування у розмірі 5 мільярдів норвезьких крон у 2023 році для країн, що розвиваються та сильно постраждали від наслідків війни в Україні через зростання цін на продовольство, добрива та енергоносії.

Програма підтримки названа на честь лауреата Нобелівської премії миру Фрітьофа Нансена в пам’ять про його видатну гуманітарну діяльність в Україні сто років тому. Вона включатиме військову підтримку, гуманітарну допомогу, фінансування для підтримки цивільної інфраструктури та найважливіших суспільних функцій, а також фінансування для підтримки відбудови українського суспільства, коли це стане можливим.

У 2023 році 7,5 мільярда норвезьких крон буде виділено на цивільну підтримку, а 7,5 мільярда – на військову підтримку. Надалі розподіл коштів переглядатиметься щорічно.