Хронікерс

Гарячі українські новини

США можуть дозволити союзникам передати Україні винищувачі F-16

Вашингтон поки вважає малоймовірним передати ЗСУ винищувачі, але не виключає можливості дозволити такі постачання іншими країнами

США можуть розглянути можливість дозволити союзникам передати свої бойові винищувачі F-16 Україні, поки сам Вашингтон відкидає запити Києва. Про це повідомляє Politico з посиланням на чиновника Пентагону, передає Хронікерс.

Слідкуйте за нами в телеграмі: гарячі оперативні новини тут

Оскільки F-16 – американська розробка, офіційний Вашингтон має дати згоду на реекспорт бойових повітряних машин, як це було з танками Leopard 2 та Німеччиною на початку 2023 року.

Видання пише, що деякі європейські країни, які мають на озброєнні F-16 (Нідерланди та Польща, наприклад), вже висловили готовність розглянути цей варіант допомоги Україні, а Франція, яка переходить на Rafale, потенційно не проти надати ЗС ЗСУ Mirage 2000, і для цього не потрібне схвалення Вашингтона.

“Є й інші країни, які говорять про це. Тому, коли вони висунуть свої пропозиції, я думаю, що ми будемо вести ці розмови. Я не думаю, що ми проти (надання. – ред.) літаків четвертого покоління, я просто вважаю, що ми повинні переконатися в тому, що ми продовжуємо правильно розставляти пріоритети”, – сказав на умовах анонімності високопосадовець Пентагону.