Хронікерс

Гарячі українські новини

Халімон під прицілом: НАЗК вважає, що нардеп міг незаконно збагатитися на 10 млн грн

Моніторинг способу життя нардепа НАЗК розпочало відразу після журналістського розслідування “Слуга будинку на печерському пагорбі. Як заступник керівника фракції СН придбав маєток у центрі Києва”

Про це інформує Хронікерс з посиланням на “Укрінформ”.

Слідкуйте за нами в телеграмі: гарячі оперативні новини тут

“За результатами моніторингу виявлено ознаки корупційного кримінального правопорушення, передбаченого ст. 368-5 Кримінального кодексу України, які можуть свідчити про незаконне збагачення на суму 10 млн грн”, — йдеться у повідомленні Нацагентства.

Так, виявлено, що народний депутат Халімон спільно проживав із жінкою, яка придбала маєток. Про це свідчать матеріали цього журналістського розслідування, дані з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, які вказують на те, що пара має спільного сина.

Водночас, офіційні доходи партнерки нардепа з 1998 року по 2022 рік без урахування податків становили лише трохи більш як 2 млн грн, а ціна придбаного маєтку, зазначена в офіційному договорі, становила 10,3 млн грн. Крім того, у 2021 році вона придбала ще 68 земельних ділянок загальною вартістю 1,8 млн грн.

“У декларації Халімона за 2020 рік як грошові активи зазначено трохи понад 20 тис. грн на банківських рахунках та готівка у сумі 210 тис. дол., 225 тис. грн та 95,5 тис. дол. у біткоїнах. Його офіційні доходи за період покупки маєтку (2021-2022 роки) склали 1,5 млн грн. Проте народний депутат також купив мотоцикл BMW R 1250GS вартістю близько 750 тис. грн та надав позику у розмірі 6 750 000 грн. Тобто, враховуючи його видатки на суму 7 499 161 грн, залишок грошових активів становив всього трохи понад 220 тис. грн”, — зазначили в НАЗК.

Таким чином, придбати такий маєток у пари не було законної можливості. Матеріали щодо Халімона направлені до Офісу генерального прокурора. Нардепу можуть інкримінувати вчинення злочину, передбаченого ст. 368-5 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). Йому загрожує обмеження волі на строк від п’яти до десяти років з обмеженням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до трьох років.