Хронікерс

Гарячі українські новини

Росіяни знищили понад 500 об’єктів культурної спадщини України

З початку повномасштабного вторгнення росіяни знищили щонайменше 553 об’єкти української культурної спадщини

Про це заявив експерт Управління національної спадщини Польщі Марек Лемєш на PolskieRadio, передає Хронікерс.

Слідкуйте за нами в телеграмі: гарячі оперативні новини тут

За його словами, він отримав цю інформацію від Міністерства культури України. 234 з цих об’єктів вже перевірені ЮНЕСКО. Також він додав, що поки що неможливо повністю оцінити масштаб шкоди від дій загарбників і “це, ймовірно, лише вершина айсберга”.

“В Чернігові, де ми працюємо, виключно завдяки роботі моїх українських приятелів, які збирали дані про знищення, було 38 об’єктів, які офіційно фігурували у списку знищених, зараз же ми подвоїли перелік у цьому списку. Нагадаю, що у Чернігові російські військові формування дислокувалися менш ніж 5 тижнів”, – зазначив він.

Марек Лемєш підкреслив, що попри ведення обліку втрат, неможливо повністю оцінити масштаб шкоди, яку російські військові завдають Україні.

“Якщо візьмемо до уваги вид воєнних дій, до яких вони вдаються під час боїв в Україні, а це авіація, бомбардування; якщо ми візьмемо до уваги російську стратегію, яка у великій мірі ґрунтується на концентрації масованих артилерійських обстрілів, то можна сказати, що насправді конфлікт в Україні, якщо ми говоримо про культурну спадщину, не можна ні з чим порівняти, з жодним збройним конфліктом після 1945 року”, – сказав Марек Лемєш.

Знищення пам’яток і культурних об’єктів супроводжується пограбуванням музейних колекцій та знищенням українських книг.