Хронікерс

Гарячі українські новини

Єврокомісія оголосила дев’ятий пакет санкцій проти росії

Новий пакет передбачає заборону банків, обмеження експорту та санкції проти 200 росіян

Єврокомісія підготувала дев’ятий пакет санкцій проти Росії, який пропонує затвердити країнам-членам ЄС. Про це 7 грудня оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає Паляниця.

Слідкуйте за нами в телеграмі: гарячі оперативні новини тут

До санкційного списку пропонують додати близько 200 росіян та компаній, серед яких військові, представники оборонпрому, члени держдуми і ради федерації, міністри, губернатори й політики. Йдеться зокрема й про осіб, яких можна вважати відповідальними за цілеспрямовані удари по цивільних об’єктах, вивезенні українських дітей до росії, вивезенні привласненої сільськогосподарської продукції з окупованих територій.

Крім цього, Єврокомісія пропонує санкції проти ще трьох російських банків – включно з повною забороною транзакцій російського банку розвитку регіонів.

За словами Урсули фон дер Ляєн, також пропонують додаткові експортні обмеження для товарів подвійного призначення – включно з певними хімічними компонентами, нервово-паралітичними речовинами, електронікою та програмним забезпеченням, які можуть бути використані у воєнних цілях.

“Ми пропонуємо заборонити прямий експорт до росії моторів для дронів, як і експорт до третіх країн, як Іран, які можуть постачати дрони Росії”, – сказала голова Єврокомісії.

Також новий пакет передбачає блокування ще чотирьох російських телеканалів в ефірі та на усіх платформах.

Крім того, Єврокомісія пропонує додаткові обмеження проти енергетичного й гірничо-видобувного сектору, включно з забороною інвестицій у нові видобувні потужності у росії.

Новий пакет санкцій стане дев’ятим за рахунком з моменту вторгнення росії в Україну в лютому. Його мають ратифікувати всі держави-члени ЄС.