Хронікерс

Гарячі українські новини

Виростити здорове населення попри всі негаразди: Лікарі “Охматдиту” оглянули дітей в Бородянці (ФОТО)

У п’ятницю, 5 жовтня, лікарі з “Охматдиту” приїхали до Бородянки в рамках проєкту “Скарбничка здоров’я”, щоб усі жителі громади могли безкоштовно, швидко та в одному місці оглянути своїх дітей. Співорганізатор виїзду — благодійний фонд “МХП-Громаді”

Це другий виїзд лікарів в рамках проєкту саме до Бородянки. Перший був — одразу до деокупації, адже Бородянська громада чи не найсильніше на Київщині постраждала від агресії росіян.

З травня 2022 року лікарня “Охматдит” розпочала проєкт “Збережемо здоров’я дітей в умовах військової агресії”, щоб надати спеціалізовану медичну допомогу дітям, які постраждали від війни.

Як зазначила завідувачка педіатричного відділення Охматдиту Ольга Медвєдєва, однією з перших громад, куди вирушили медики після деокупації, була Бородянська громада. Останній візит відбувся після трирічної перерви, і медики були вражені тим, як хронічний стрес, посттравматичний синдром та порушення режиму харчування негативно вплинули на здоров’я дітей. Зокрема, особливої уваги потребують проблеми ендокринної системи, гінекологічні захворювання у дівчаток та зростання кількості алергічних патологій.

Ольга Медвєдєва

“Перевага наших виїздів в тому, що наша консультативна поліклініка їздить практично в повному складі, — розповіла Медвєдєва. — Ми за два роки здійснили понад сто виїздів, і розуміємо, наскільки серйозно страждають діти від стресу і зміни умов життя. Завдання лікарів — допомогти якомога більшій кількості дітей, надати рекомендації і пояснити батькам, як підтримувати здоров’я своїх дітей”, — підкреслила вона.

Самі батьки окремо просили, щоб приїхав психолог, адже відмічають зміни в психічному стані їхніх дітей.

“Я помітила, що син став тривожніше спати, став менш уважним в школі і взагалі має трохи пригнічений настрій. В громаді знайти дитячого психолога важко, тому ми дуже вдячні, що є можливість поспілкуватися з лікарями “Охматдиту” і заодно перевірити загальний стан здоров’я”, — розповіла одна з мам.

Ключову роль у проведенні таких виїздів відіграє підтримка місцевих підприємств. Зокрема, як зазначив співорганізатор виїзду, менеджер компанії МХП Володимир Забела, їхня компанія вже працює в понад 150 громадах у 13 областях, і Бородянська громада стала однією з нових точок підтримки. В рамках проєкту “Скарбничка здоров’я” лікарі оглянули понад 170 дітей, що підкреслює важливість сталого розвитку та підтримки громад, особливо таких постраждалих, як Бородянка.

Володимир Забела

“Для нас це основний принцип сталого розвитку. Це надзвичайно важливо. Неможливо реалізовувати бізнес, організовувати певні заходи, якщо ти працюєш у громаді, яка є нещасливою або яка має певну проблематику в охороні здоров’я, в суспільному житті. Тому для нас це основний момент покращення цієї ситуації і реалізації відповідних проєктів”, — розповів він.

Роман Майстер, директор компанії “Овочева скарбниця”, що працює на території громади, висловив вдячність лікарям і компанії МХП: “Це унікальна можливість для нашої громади, яка сильно постраждала від окупації. Діти пережили багато стресу, і сьогодні дуже важливо на першому етапі зробити первинну діагностику, аби допомогти їм відновитися”.

Роман Майстер

Такий виїзд лікарів не лише забезпечує медичну допомогу, а й є кроком до відновлення здоров’я дітей і суспільства в цілому.