Хронікерс

Гарячі українські новини

На Київщині відновили майже 20 тисяч об’єктів, пошкоджених росіянами, – Кравченко

На території Київської області вже відновлено майже 20 тисяч об’єктів, пошкоджених унаслідок військової агресії РФ

Про це повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко в інтерв’ю OBOZ.UA, передає Хронікерс. 

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал

“Атаки росіян тривають. Звичайно кількість зруйнованих та пошкоджених об’єктів збільшується. Але збільшуємо й відновлене. З понад 30 тисяч уже відновили повністю і частково із забезпеченням життєдіяльності понад 19,9 тис. об’єктів”, – розповів посадовець.

Він зазначив, що відновлювати Київщину почали одразу після деокупації області. Першочергово – комунікації та критичну інфраструктуру, робили швидке відновлення – дахи, вікна, фасади. З минулого року взялися за глобальні проєкти – те, що окупанти зруйнували майже вщент.

За словами Кравченко, в межах президентської ініціативи UNITED24 відновлюють 18 багатоквартирних будинків. Це дозволить повернути додому понад 4000 людей, які в них мешкали. Також за цією програмою відновлюють 3 школи, в планах – відбудова стадіону в Ірпені.

Крім того, об’єкти відновлюються коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, із них за 48 об’єктами – замовник Київська ОВА.

Посадовець зазначив, що за цими програмами нещодавно ввели в експлуатацію 5 об’єктів – багатоквартирні будинки в Ірпені, Бучі, Дмитрівці. Готуються до введення в експлуатацію ще чимало будинків.

Коштом області відновлюється приватний сектор. Загалом це понад 150 будинків. Зокрема, понад 60 в Ірпені – навпроти ЖК “Ірпінські Липки”. Частину будинків уже капітально відремонтували. Іншу – будують з нуля. Ця локація відновлюється комплексно. Ще в 5 районах будуємо з нуля 92 приватні будинки. Робота на частині з них на фінальній стадії.

“Колосально швидко відбудовувати дозволяє урядова програма єВідновлення. Київщина до речі, один із лідерів її реалізації. За всіма трьома етапами вже ухвалено майже 15,7 тис. позитивних рішень на суму 9,7 млрд грн. Також відновлюємо коштом Фонду енергоефективності, Європейського інвестиційного банку, відбудовуємо також за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам”, – розповів Кравченко.

За його словами, значна допомога йде також від міжнародних партнерів, урядів країн Європи. Наприклад, МОМ відновлює 5 багатоповерхівок в Ірпені та Гостомелі, УВКБ ООН відбудували 2,8 тис. приватних будинків, Міжнародний фонд GEM більш ніж на 3 млн доларів закрив потреби із заміни вікон.

Кравченко також розповів, що заклади освіти Київщини відновили майже на 90%. Загалом в області пошкоджено та зруйновано 245 закладів освіти. Вже відновили – 209. Зокрема, 71 із 86 зруйнованих садочків, 127 зі 142 шкіл.

Наразі тривають відновлювальні роботи щодо 12 садочків у 8 громадах, зокрема у Бучанській, Ірпінській, Бородянській, Броварській, Гостомельській, Макарівській, Бишівській, Димерській. Роботи також ведуться в 10 школах у Великодимерській, Бородянській, Макарівській, Баришівській, Дмитрівській, Іванківській тергромадах.

Трохи менший показник відновлення медзакладів – понад 80%. Зі 140 пошкоджених та зруйнованих об’єктів відновили 119.

На головному фото: відновлений дитячий садочок у Бородянці, зруйнований російськими окупантами в 2022 році.