Хронікерс

Гарячі українські новини

МВС оприлюднило відео з допиту затриманого за підозрою у вбивстві Фаріон: що ще відомо

Глава МВС Ігор Клименко на брифінгу у Львові розповів подробиці скоєння вбивства мовознавиці Ірини Фаріон 18-річним підозрюваним. Також правоохоронці оприлюднили відео зі слідства

Про це повідомляє Хронікерс із посиланням на МВС України.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал

Зокрема, на записі є кадри з камер спостереження у різних куточках Львова, які зафіксували пересування підозрюваного по місту, квитанції за житло, яке він винаймав, фрагменти спецоперації затримання та допиту фігуранта.

На запитання, чи скоював він вбивства, чи винен, затриманий відповів “буде видно, подивимось”. Крім того, на запитання “як би ви пояснили свої дії, коли вчиняли вбиство”, хлопець сказав “наступне запитання”.

Як розповів міністра внутрішніх справ Ігор Клименко під час брифінгу у Львові 26 липня, підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон прибув до Львова за 10 днів до скоєння злочину. 

Хлопець прибув до Львова залізницею. За цей період він змінив три квартири у центрі міста. Ці факти підтверджують квитанції про оплату рієлторських послуг. 

Також впродовж двох місяців фігурант купував необхідний одяг та аксесуари задля конспірації у різних містах України з доставкою до Дніпра. Згодом він надіслав собі ці речі поштою до Львова.

Підозрюваний прокладав шляхи відходу, змінював одяг та манеру ходи. Під час розвідки та підготовки до злочину він обстежував та вивчав прилеглу територію будинку, де проживала Ірина Фаріон. Хлопець чекав поблизу її дому по кілька годин, не сходячи з місця.

У телефоні затриманого виявили пошукові запити щодо купівлі зброї, необхідного одягу та аксесуарів для маскування, а також скріншоти сторінок соціальних мереж Ірини Фаріон.

Також Клименко повідомив, що по прибуттю на місце вбивства Ірини Фаріон, поліцейські вилучили гільзу калібром 9х18 мм. Наразі вона на експертному дослідженні.

“Зброя специфічна, не бойова. Патрони поступили в Україну у 2017-2018 роках, близько 1 млн штук. Наразі слідство встановлює коли і де була придбана зброя”, – зазначив міністр.

За хвилину до вбивства камери відеоспостереження зафіксували підхід підозрюваного до місця, де стояла Ірина Фаріон в очікуванні таксі. Після цього хлопець одягнув червоні рукавички, дослав патрон у патронник та здійснив постріл у жінку. 

Попередньо, підозрюваний підійшов до Ірини Фаріон на досить близьку відстань. Після скоєння злочину він втік з місця події, що фіксують камери спостереження. Через два дні, коли у Львові тривало прощання з загиблою, юнак залізницею виїхав до Дніпра.

Під час розшуку підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон аналітики поліції на основі фотозображень встановили та відпрацювали понад 80 осіб, які схожі на фігуранта. 

Для ідентифікації підозрюваного правоохоронці:

  • опитали 900 свідків;
  • проаналізували відео з понад 170 камер спостереження;
  • призначили 22 судові експертизи;
  • опрацювали понад 9 000 фотознімків з камер спостереження. 

Також для ідентифікації використали 5 видів програмного забезпечення. Складність встановлення особи підозрюваного полягала в тому, що фігурант був в окулярах.

До затримання поліція готувалася майже добу і вже 25 липня спецпризначенці поліції затримали підозрюваного у вбивстві екснардепки.

Сьогодні, 26 липня, Галицький районний суд Львова обирає фігуранту запобіжний захід. Суд оголосив перерву до 16:00, оскільки батько затриманого найняв для нього приватного адвоката.

Фото: РБК-Україна