Хронікерс

Гарячі українські новини

Енергетика, посилення ППО, відбудова: у КОДА підбили підсумки перемовин на Ukraine Recovery Conference (ФОТО)

За результатами конференції Ukraine Recovery Conference 2024 на Київщині буде реалізована низка міжнародних проєктів

Про це повідомляє голова Київської ОДА Руслан Кравченко, передає Хронікерс.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал

“Два дні працював в Берліні на полях Ukraine Recovery Conference. Майже три десятки зустрічей за цей час, ефективні перемовини і маємо конкретні домовленості, які будуть реалізовані на Київщині вже найближчим часом”, – розповів посадовець.

Міжнародна конференція з питань відновлення України – це масштабний щорічний захід, що об’єднує різні спільноти задля консолідованої підтримки України. Торік конференція проходила у Лондоні, цього року – у Берліні.

“Головне, що почули – повну підтримку від лідерів урядів, представників міжнародних організацій, бізнесу та громадянського суспільства на шляху до перемоги та допомогу у відновленні”, – зазначив Кравченко.

Енергетика, підвищення безпеки, збільшення кількості систем ППО, відбудова житла та соціальної інфраструктури – це основні теми дводенної конференції. 

З міжнародними партнерами та компаніями Київська ОДА обговорила проєкти, які вже втілюють в життя після успішних домовленостей:

  • Бельгійська агенція міжнародного співробітництва Enabel допоможе з облаштуванням укриттів у низці шкіл області та реконструкцією освітніх закладів. На цей проєкт Enabel виділяє понад 8,6 млн євро. Також отримано згоду від Enabel на фінансування другого етапу модернізації Київського обласного центру реабілітаційної медицини. 
  • Компанія CRH побудує найближчим часом на Київщині три будинки для родин, які втратили житло внаслідок бойових дій, після чого продовжить проєкт відбудови для нових родин.  
  • GE Verona – у межах підписаного на конференції меморандуму між компанією та Міністерством енергетики України Київську область планують обрати першим регіоном для реалізації пілотного проєкту стосовно когенерації, зокрема в Броварській громаді, на 15 мегават потужності.
  • Компанії BSW Solar, Goduni вивчають можливість постачання сонячних панелей і встановлення когенераційних установок та використання інших ресурсів для збільшення генерації енергії, на кшталт біовідходів для біогазових установок.
  • International Climate Adaptation Research Institute планує побудувати на Київщині низку зупинок громадського транспорту із сонячними панелями. Перший етап передбачає облаштування 5 зупинок в Ірпені, Броварах, Боярці, Білій Церкві.
  • Із Європейським інвестиційним банком домовилися, що зважаючи на успішний спільний попередній досвід, проєктні заявки Київщини в межах нової програми з відбудови Recovery III, зокрема, на розроблення проєктно-кошторисної документації та відбудови житла, прийматимуться до фінансування в першу чергу.

Також представники КОДА провели робочі зустрічі з японськими партнерами, зокрема, із делегатами Японського агентства міжнародного розвитку JICA, муніципалітету Кобе та Банку Японії з міжнародного співробітництва, щодо реалізації спільних проєктів встановлення когенераційних установок та джерел виробництва енергії.

Крім того, команда Київської ОДА презентувала проєкти, які є пріоритетами для відбудови Київщини та економічного розвитку регіону.

Перший – проєкт децентралізації системи генерації, який передбачає встановлення когенераційних установок у майже 100 точках Київщини. Через постійні атаки росіян на енергетичну інфраструктуру завдання максимально пришвидшити енергонезалежність від систем централізованого тепло- та електропостачання.

Другий – модернізація Київського обласного центру реабілітаційної медицини, який надаватиме послуги повного циклу і за новими стандартами.