Хронікерс

Гарячі українські новини


    Warning: Undefined variable $pinterest in /home/u500798741/domains/hronikers.com/public_html/wp-content/themes/royal-news-magazine/header.php on line 155

В своїй хаті своя правда: На Черкащині відремонтували будинок Шевченка (ФОТО)

У селі Шевченкове на Черкащині презентували відремонтований дах будинку, де жив своє дитинство поет Тарас Шевченко. Будинок та музей поруч  входять до складу Національного заповідника “Батьківщина Тараса Шевченка”. Ремонт профінансований фондом “МХП-Громаді” в партнерстві з ТОВ НВФ “Урожай” за ініціативи ГО “Екологічний рух Черкащини”. На відкриття до музею прибув заступник голови правління МХП Юрій Мельник.

Музей розташований на території батьківської садиби, хата Шевченків, на жаль, не збереглась, але відтворена. Також на території музею похована матір поета. З покладання квітів до неї і розпочався візит на батьківщину кобзаря. 

Після цього гостям показали відреставрований будинок, а також провели екскурсію музеєм.

Ідея підтримки музеїв з’явилась у фонду ще у 2022 році. Як заявив Юрій Мельник, в першу чергу для них важлива підтримка армії, але не можна відкладати і культурну спадщину, аби зберегти її для наступних поколінь.

“В цей складний для держави час треба поєднувати підтримку військових і підтримку всього того, що ідентифікує нас як націю. Я сам родом із Черкащини і мені дуже приємно бути сьогодні тут. І що саме завдяки співробітництву із національним музеєм “Батьківщина Тараса Шевченка, команди “МХП-Громаді” нам вдалося зробити проєкт, який дозволить зберегти і підтримати ті історичні пам’ятки, які дорогі для кожного українця”, — говорить він.

Перекриття даху, як говорить директорка музею Людмила Шевченко, є дуже важливим проєктом, оскільки хати стоять просто неба і під дією часу і природи руйнуються. Сьогодні ж будинок батьків Шевченка — це ошатна хата, яка зберігає дух того часу.

“Важливо те, що ми в своїй господі господарі. В своїх хаті своя правда і сила, і воля”, — підрезюмувала вона.

Під час візиту одразу домовились про продовження співпраці, а саме — про перекриття дахів кількох хат в Моринцях, в одній з яких народився поет.

Також компанія МХП підписала з головою Моринської ОТГ меморандум про співпрацю. Це будуть не лише культурні проєкти, а і соціальні, освітні, проєкти зі сфери охорони здоров’я та загалом розвитку громади.

Читайте також: “ЧАС ДІЯТИ.UA”. У Києві відбувся бізнес-форум для малих підприємців та представників громад