Хронікерс

Гарячі українські новини

Міноборони провело 4 інспекції зброї, отриманої від партнерів

Міністерство оборони України разом із міжнародними партнерами провело чотири аудити отриманого для потреб ЗСУ озброєння. Ще дві інспекції заплановані на квітень

Про це розповів заступник міністра оборони України Юрій Джигир в інтерв’ю Укрінформу, передає Хронікерс.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал

“На сьогодні проведено чотири такі спільні заходи у військових частинах ЗСУ, під час яких досліджено певні види озброєння у місцях їх зберігання перед відправленням безпосередньо у райони бойових дій. Процес триває, він увійшов у рутинну площину. Цього місяця плануємо ще дві інспекції. Їхню роботу вже перевіряє генеральний інспектор Міністерства оборони США Роберт Сторч. Тобто тут є кілька рівнів контролю, і особливо щодо номенклатури, яка підпадає під посилений моніторинг, за нею дуже стежать. Механізм працює, у нас триває нормальний робочий процес із партнерами”, – розповів він.

Джигир додав, що зараз  Міноборони працює тільки з американськими фахівцями, хоч обладнання в Україну постачають не тільки США.

“Система вибудувана, перший її елемент – самозвітування. Наприкінці листопада 2023 року Міноборони України та відділ оборонного співробітництва Посольства США в Україні підписали Концепцію самозвітування. Концепцією передбачено, що Міністерство оборони здійснюватиме нагляд за дотриманням вимог до самозвітування країни-партнера з моніторингу кінцевого використання за затвердженим порядком. Такий нагляд містить спільне з представниками США дослідження товарів оборонного призначення певної категорії за серійними номерами та стану їх належного зберігання. Певні типи озброєння, певні елементи зброї підпадають під посилений моніторинг”, – додав Джигир.