Хронікерс

Гарячі українські новини

Спостерігав з квартири за колонами ЗСУ: У Миколаєві затримали російського шпигуна

Служба безпеки викрила інформатора ФСБ РФ, який шпигував за переміщенням військових колон Сил оборони через територію Миколаєва.

Про це інформує пресцентр СБУ, передає Хронікерс.

Для збору розвідданих фігурант облаштував у власній квартирі спостережний пункт. З вікон помешкання він спостерігав за інтенсивністю руху підрозділів ЗСУ по одній із ключових автотрас у напрямку передової.

Також під час руху української бойової техніки зловмисник намагався встановити її орієнтовну кількість і звертав особливу увагу на важкі зразки озброєнь. Втім, не зважаючи на конспірацію російського інформатора, співробітники СБУ все одно викрили його і задокументували факти розвідувально-підривної діяльності.

Щоб убезпечити шляхи переміщення українських військ, було проведено комплексні заходи, а самого фігуранта затримано на гарячому. Під час затримання зловмисник разом із сином чинив фізичний спротив правоохоронцям, щоб втекти з місця події. Однак йому це не вдалося.

За даними слідства, фігурант був на зв’язку з прокремлівським блогером Сергієм Лебедєвим (відомий під псевдонімом “Лохматий”), який переховується у Донецьку і працює на ФСБ. Комунікацію з ним підтримував через анонімний чат у месенджері.

При обшуку у помешканні затриманого вилучено мобільний телефон із доказами злочинної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує 12 років тюрми.