Хронікерс

Гарячі українські новини


    Warning: Undefined variable $pinterest in /home/u500798741/domains/hronikers.com/public_html/wp-content/themes/royal-news-magazine/header.php on line 155

“Роби своє”: Стартував новий конкурс грантів для підприємців від “МХП — Громаді”

У вівторок, 12 березня, стартував новий сезон конкурсу грантів для підприємців “Роби своє” від благодійного фонду “МХП — Громаді”. Сумарний бюджет грантів цьогоріч складає 10 млн гривень, максимальна сума підтримки — 100 тисяч

У Фонді планують цьогоріч підтримати близько 80 підприємців у 13 областях. Подаватися на конкурс в першу чергу закликають підприємців, або тих, хто лише хоче відкрити свій бізнес, з громад. Адже таким чином стимулюється розвиток громад та створення нових робочих місць. За попередніми оцінками переможці конкурсу 2023 року сплатили до своїх громад понад 3 млн гривень податків.

За словами директорки “МХП — Громаді” Тетяни Волочай, фонд першим у 2022 році під час повномасштабного вторгнення почав підтримку малого бізнесу, зокрема, внутрішньо переміщених осіб, які через війну залишились без всього.

“Цьогоріч ми хочемо ще більше підтримати діяльність ветеранів та військових, завдяки яким маємо можливість працювати та розвивати громади. Це підтримка тих, хто віддав своє здоров’я за країну. Підтримка тих, хто втратив на війні своїх близьких та рідних”, — говорить вона.

Переможці конкурсу не лише отримають кошти на розвиток власної справи, а й навчання — зокрема, бухгалтерський та маркетинговий супровід.

Бухгалтерський супровід необхідний, оскільки новоспеченим підприємцям часто важко розібратися з тим, яку групу ФОП відкривати, які кведи обрати, як здавати звітність. Фонд хоче простимулювати підприємців у веденні бізнесу “в білу” і допомагає розібратися з цими питаннями.

Також бонусом часто для підприємців стає те, шо фонд бере на себе податкове навантаження. Тобто на час дії гранту сплачує податки замість підприємців.

Водночас дуже важливою умовою конкурсу є співфінансування — 100 тисяч гривень дає фонд і ще стільки ж або більше має скласти сам підприємець. “Ми маємо розуміти, що люди серйозно налаштовані розвивати власну справу і готові ризикувати не лише грошима фонду, а і власними”, — говорить керівник національних проєктів фонду “МХП — Громаді” Володимир Панченко.

Хто може взяти участь в конкурсі:

  • жителі громад, які мають бізнес-ідею та потребують фінансування;
  • уже працюючі підприємці в селах чи невеликих містечках, яким потрібні кошти на розвиток та масштабування справи;
  • ветерани та родини військових і загиблих, які хочуть розвивати власну справу.

Успішність проєкту буде оцінюватись за такими критеріями, як інноваційність, економічна складова, створення робочих місць, соціальний ефект та залучення ВПО, якщо такі є у громаді.

Подати заявку можна через сайт (https://doyourbusiness.com.ua/) до 9 квітня і за місяць буде оголошено переможців конкурсу.

На запуск нового сезону конкурсу запросили переможців попередніх, аби вони могли розказати свою історію та поділитися досвідом. 

Ветеран Олександр Мозговий з Кагарлицької громади, переможець 2023-го року, який запустив виробництво арболітових блоків, поділився своєю історією:

“Побачивши, скільки будинків соціальної сфери було зруйновано, була думка, що це все доведеться відбудовувати, але відбудовувати не старими методами, а використовувати такі матеріали, які будуть мати кращі теплоізоляційні властивості, будуть, можливо, екологічніші, будуть дешевші у виробленні. І таки матеріалом якраз є арболітові блоки. Вони на 70% складаються з деревини і лише на 30% — з цементу і додаткової суміші”.

Ще один з переможців минулорічного конкурсу, який має виробництво десертів макаронів навіть пригощав ними усіх присутніх.