Хронікерс

Гарячі українські новини

Захисники Маріуполя та Зміїного: кого Україна повернула з полону (ФОТО, ВІДЕО)

Додому з російського полону повернули понад 224 військових і 6 цивільних 

Президент Володимир Зеленський оприлюднив фото звільнених захисників, передає Хронікерс.

Були звільнені 213 солдат і сержантів, 11 офіцерів, а також 6 цивільних.

“Яке щастя повідомити, що сьогодні, 3 січня, радісна звістка облетить всю Україну, адже додому повертаються захисники, які довго перебували у ворожому полоні”, – написав у телеграмі уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, також додавши фото.

Він розповів, що це вже 49-й обмін полоненими. З початку війни додому вдалося повернути 2828 українських громадян.

За даними Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, додому повернули 130 воїнів ЗСУ. Серед них – герої ТрО та ВМС.

Також з полону повертаються представники:

  • Нацгвардії – 55 людей;
  • Державної прикордонної служби – 38 людей;
  • Нацполіції – 1 представник.

Окрім того, додому повертаються шестеро цивільних.

Серед тих, кого повернули з полону, 182 людини мали статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста. Також додому повертаються українські герої, які вважалися зниклими безвісти – 48.

Більшість звільнених – чоловіки. З полону вдалося повернути лише 5 жінок.

“Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання.

Нарешті побачать своїх рідних та близьких семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя”, – розповіли в Координаційному штабі.