Хронікерс

Гарячі українські новини

Ірландія може обмежити надання українським біженцям безкоштовного житла

Влада Ірландії планує обмежити термін забезпечення українських біженців житлом до трьох місяців, після чого вони матимуть шукати помешкання за власні кошти

Це рішення стосуватиметься лише тих українських біженців, які прибуватимуть до країни після його ухвалення. Про це повідомляє Хронікерс із посиланням на видання The Irish Examiner.

За словами джерела видання в уряді Ірландії, це рішення про обмеження часу проживання в муніципальному житлі пояснюють необхідністю привести ірландські закони у відповідність до норм інших країн ЄС. Наприклад, у Чехії українські біженці мають право на розміщення у безкоштовному житлі максимум на 150 днів, а у Польщі ті, хто провів у наданому житлі понад 120 днів, мають сплачувати за нього 50% орендної плати.

Крім того, уряд Ірландії також має розглянути питання про скорочення соціальних виплат українцям, але джерело видання стверджує, що це не відбудеться ще деякий час.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення РФ до Ірландії прибули 97 тисяч українських біженців, понад 73 тис. з них отримали державне житло, на яке витрачається близько 1,5 млрд євро на рік. Водночас щодня до країни прибуває по 200 нових біженців з України.

Станом на 5 жовтня 40,9 тис. повнолітніх громадян України в Ірландії отримували соціальні виплати, а допомога на дитину виплачувалася 20,4 тис. осіб. При цьому офіційно працюють лише 15,17 тис. українських біженців, переважно, у секторі гостинності. На обліку у центрах працевлаштування перебували 30,4 тис. українців.