Хронікерс

Гарячі українські новини

“За відкриття та синтез квантових точок”: Стали відомі нобелівські лауреати з хімії

Нобелівський комітет у середу, 4 жовтня, оголосив лауреатів Нобелівської премії у галузі хімії. Ними стали науковці Мунгі Бавенді, Луїс Брюс і Олексій Єкімов “за відкриття та синтез квантових точок”

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Фонду Нобеля, передає Хронікерс.

Наночастинки та квантові точки використовуються у світлодіодних лампах та телевізійних екранах. Також їх можуть використовувати у хірургічних операціях з видалення ракових тканин.

Вчених нагородили за відкриття та розробку квантових точок, наночастинок настільки дрібних, що їх розмір визначає їхні властивості.

Ці частинки мають унікальні властивості і наразі поширюють своє світло від екранів телевізорів і світлодіодних ламп. Вони каталізують хімічні реакції, і їхнє чітке світло може висвітлити тканину пухлини для хірурга.

Дослідники в основному використовували квантові точки для створення кольорового світла. Вони вважають, що в майбутньому квантові точки можуть сприяти створенню гнучкої електроніки, мініатюрних датчиків, більш тонких сонячних батарей і, можливо, зашифрованого квантового зв’язку.