Хронікерс

Гарячі українські новини


    Warning: Undefined variable $pinterest in /home/u500798741/domains/hronikers.com/public_html/wp-content/themes/royal-news-magazine/header.php on line 155

Амбасадори зеленої енергетики в Україні: Що таке і як працює Global 100%RE

Global100%RE вдалося успішно захищати і розвивати зелену енергетику в Україні, навіть попри складні часи.

Україна, попри повномасштабну війну, невпинно рухається до Європи і, відповідно, до європейського суспільства. І одна з умов нашої євроінтеграції — повний перехід до зеленої енергетики. 

Багато країн та регіонів вже прийняли амбітні цілі щодо використання відновлювальних джерел енергії, а також зобов’язання зменшити споживання вуглецю. Однак досягнення стовідсоткового використання відновлювальної енергії вимагає не лише технічних і економічних зусиль, але й політичної волі та співпраці на міжнародному рівні. Аби цей процес рухався швидше і взагалі рухався, у 2019 році провідні національні асоціації відновлюваної енергетики України об’єдналися в загальну всеукраїнську платформу Global 100% Renewable Energy.

Що таке Global 100%RE

Global 100% Renewable Energy — це ініціатива, яка спрямована на досягнення стовідсоткового використання відновлювальних джерел енергії в першу чергу в Україні. Це означає, що всі види енергії, що використовуються для електропостачання, опалення, транспорту та інших сфер, будуть отримані виключно з відновлювальних джерел, таких як сонячна, вітрова, гідроенергія, геотермальна енергія та біомаса. І цього досягти досить реально, хоч шлях і нелегкий та довгий.

Головні цілі Global 100% RE:

  • Зменшення викидів парникових газів. Використання відновлювальних джерел енергії допомагає знизити залежність від вуглецю та інших забруднюючих джерел енергії, що веде до зменшення викидів парникових газів та боротьби зі зміною клімату.
  • Енергетична незалежність. Розподіл ресурсів різних відновлювальних джерел дозволить країні стати енергетично незалежною, що в свою чергу є певним гарантом безпеки на майбутнє. Адже російська агресія проти України стала можливою в тому числі через те, що майже весь час незалежності Україна сиділа на “енергетичній голці” агресора.
  • Забезпечення стійкості. Відновлювальні джерела енергії менш вразливі до економічних, політичних та кліматичних змін, що допомагає забезпечити більшу стійкість в постачанні енергії. Що також грає велику роль під час повномасштабної війни, коли ворог б’є по об’єктам енергоструктури.
  • Збереження ресурсів. Відновлювальні джерела енергії використовують безмежні ресурси, такі як сонячне випромінювання та вітрові потоки, що допомагає зберегти природні ресурси.
  • Розвиток нових технологій та робочих місць. Перехід до відновлювальної енергетики сприяє розвитку нових технологій, інновацій та створенню робочих місць.

У всесвітній боротьбі за зменшення викидів вуглецю та забезпечення сталого розвитку, Global 100%RE виступає як ключовий гравець, пропонуючи практичні рішення для переходу до стовідсоткового використання відновлюваної енергії на планеті. Асоціація зібрала учених, активістів, представників урядів та підприємців, щоб спільно працювати над створенням більш зеленої та стійкої енергетичної системи для майбутніх поколінь.

Діяльність Global 100%RE покликана координувати та підтримувати зусилля усіх учасників для досягнення повної заміни використання копальних палив та інших нестійких джерел енергії відновлюваною. Ідея полягає в тому, щоб до 2050 року (в ідеалі, звісно) кожна країна та громада могли отримувати енергію виключно з відновлюваних джерел, таких як сонце, вітер, гідроенергія та біомаса.

Однією з ключових ініціатив Global 100%RE є сприяння обміну досвідом та кращими практиками між різними регіонами світу. Країни, які вже внесли вагомий внесок у перехід до відновлюваної енергії, надають консультації та підтримку менш розвиненим країнам, сприяючи їхньому швидкому і стійкому переходу.

Асоціація проводить регулярні конференції, семінари та воркшопи, щоб обговорити та вирішити ключові питання, пов’язані з переходом до стовідсоткової відновлюваної енергії. Ці події створюють платформу для обміну ідеями, вивчення технічних рішень та сприяють спільному розвитку стратегій для впровадження зелених технологій.

Учасники Global100%RE активно співпрацюють з урядами та бізнесом, щоб створити необхідні умови для переходу до відновлюваної енергії. Це включає в себе розробку законодавства, сприяння інвестиціям у відновлювані джерела енергії та підтримку досліджень та розвитку.

Від ідеї до реалізації

На момент створення Global100%RE Україна уже почала шлях до зеленого переходу і уже працювали профільні асоціації — сонячна, вітрова, біоенергетична тощо. Але було розуміння, що більш сильними і ефективними вони стануть лише об’єднавшись. Тоді почались перемовини про створення загальної асоціації.

Як розказав нам засновник і голова Global100%RE, президент компанії «МХП Еко Енерджи Олександр Домбровський, ніхто з членів-асоціацій довго не вагався, адже усім учасникам було вигідно триматися разом.

“Кожна асоціація — це частина дуже професійного українського бізнесу, — говорить Домбровський. — А професійний бізнес не може існувати окремо, умовно кажучи, тільки в своєму сегменті. І не можна побудувати політику тільки за рахунок сонячної енергетики, або тільки за рахунок вітрової енергетики, або тільки за рахунок біоенергетики. Наші підприємства і наша асоціація почали кооперуватися між собою, тому що проєкти стали гібридними. Вони почали об’єднувати декілька напрямків. І це дало можливість нам вести достатньо швидкий і позитивний діалог для об’єднання”.

Окрім того, було вирішено не обмежуватись виключно зеленими генераціями, так до Global100%RE приєдналась асоціація з енергоефективності та екологи. Адже так чи інакше усі ці питання і проблеми нерозривно пов’язані. 

За час роботи асоціації, а це понад чотири роки, Global100%RE вдалося успішно захищати і розвивати зелену енергетику в Україні, навіть попри складні часи. Global100%RE брали активну участь в розробці і лобіюванні законодавчих ініціатив, які дозволяють розвивати зелену енергетику в Україні. 

На сьогодні до Global100%RE входить вісім профільних асоціацій:

  • Воднева рада;
  • Амбасадор чистої енергії в світі;
  • Асоціація сонячної енергетики України;
  • Професійна асоціація екологів Україні;
  • Центр розвитку Бесарабії;
  • Українська асоціація Енергосервісний компаній;
  • Громадська спілка “Українська вітроенергетична асоціація”;
  • Біоенергетична асоціація України.

Свого часу з відновлюваної енергетики хотіли зробити такого собі цапа-відбувайла цього енергетичного сектору, мовляв усі проблеми через “зелених”. Саме тому і виникла потреба об’єднання асоціацій.

Голова правління Громадської спілки “Біоенергетична асоціація України” Георгій Гелетуха розказує: “Ми, як біоенергетична асоціація існуємо на сьогодні уже 10 років і займаємося безпосередньо біоенергетикою. Тому ідею об’єднання під Global100%RE підтримали буквально одразу

Як частина Global100%RE “Біоенергетична асоціація” займається законотворчою діяльністю.

“За нашою ініціативою кілька законів було змінено або ухвалено, — говорить Гелетуха. — Наприклад, в 2021 році ми були ініціаторами закону про біометан. І цьогоріч з’явився перший біометановий завод, який почав працювати”. 

На думку голови Української Асоціації енергосервісних компаній Олексія Корчміта, асоціаціям варто було об’єднатися в одну велику “парасолькову” — Global100%RE тому, що Global100%RE має трохи вищу мету, ніж кожна з них — пропаганда зеленого розвитку, зелений перехід і зелена трансформація.

“І разом з пропагуванням, стоїть питання лобіювання “зелених” питань, починаючи від територіальних громад, закінчуючи країною, — вважає Корчміт. — Global100%RE має схилити населення до зеленого мислення. Бо його немає. Бо якщо ви сьогодні послухаєте народ, якому, вибачте, останні п’ять років розповідали про дорогу зелену енергетику, якої потрібно позбавитися, тому що триклятий капіталіст намагається пограбувати народ, звичайно, за таких умов сприйняття пересічного громадянина до зеленої енергетики негативне. Ментальності зеленої в народі немає”.

Саме тому Global 100%RE займається також просвітницькою роботою щодо зеленої енергетики серед людей. Адже населення, яке звикло до невиправдано дешевих енергоресурсів може сприймати вороже подібні ініціативи, особливо враховуючи, що питання енергетики і тарифів завжди є максимально маніпулятивним на будь-яких виборах весь час незалежності країни.

Зокрема, для цього створили окремий ютуб-канал “100 Green”, де людям пояснюють усі процеси і — головне — обґрунтовують необхідність переходу до зеленого суспільства. 

Також асоціація має посла чистої енергії, амбасадорку — співачку Руслану Лижичко. Як розказала нам в коментарі Руслана, її небайдужість до питань енергетики почалась ще 2004 року, адже співачка хотіла зменшити наркотичну залежність України від російської газової голки: “Вже тоді я ясно усвідомлювала, що ця залежність позбавляє нас сувернітету, свободи, самостійності. А коли у 2014 році почалася війна, питання енергетичної незалежності стало наріжним каменем виживання України”.

Як амбасадорка зеленої енергетики Руслана започаткувала низку міжнародних ініціатив, присвячених переходу на відновлювальні джерела енергії через музику, культуру та масові заходи.

“Я закладаю філософію чистої енергії у свою музику, — каже співачка, — у свої пісні та відеороботи і вважаю це своєю персональною місією. Один з моїх альбомів має назву “Дика енергія” не просто так. Я дуже натхненна тим, що нам разом вдалося створити платформу Global100%RE. І дуже великі надії покладаю на проникнення культури, стилю життя в область енергетики”.