Хронікерс

Гарячі українські новини

Міноборони допустило до експлуатації у ЗСУ дрон зі штучним інтелектом

ЗСУ почали застосовувати дрон зі штучним інтелектом Saker Scout

Безпілотник самостійно розпізнає і фіксує координати техніки ворога, що виключає людський фактор. Про це повідомило Міністерство оборони, передає Хронікерс.

Програмне забезпечення Saker Scout побудоване на алгоритмах штучного інтелекту. За допомогою просунутої оптики система цього дрона самостійно розпізнає та фіксує координати техніки ворога (навіть замаскованої) негайно передаючи інформацію в командний пункт для ухвалення відповідного рішення. Це нівелює ризики “людської помилки”, оскільки око оператора не завжди здатне вловити всі нюанси, зазначає МО.

У комплекс входять флагманський дрон-розвідник, а також кілька дронів-камікадзе типу FPV, які корегуються в тому числі за допомогою флагманського дрона. Дальність польоту – до 10 кілометрів.

Окрім того, Saker Scout може оснащуватися інфрачервоною оптикою для роботи вночі, може використовувати інерціальну систему наведення (що значно підвищує його стійкість до засобів РЕБ) та інтегрується до усіх наявних у ЗСУ систем ситуаційної обізнаності, в тому числі в систему “Дельта”.